Läsning är personligt

Jag tänker ofta på det här med boktips. Utan boktips skulle vi kanske navigera oss blint genom bokkataloger, sociala medier, i bokhandel och på biblioteket, i jakten på en bok som kunde tänkas intressera oss. Varifrån får vi våra boktips och varför väljer vi att läsa en specifik bok?

Jag tror vi alla hört frasen ”Den måste du läsa, den är så bra!” av någon välmenande människa i vår omgivning. Att säga att en bok är ”bra” kan vara lite knepigt. Vet någon annan människa vad som uppfattas som en bra bok för mig? Vad kännetecknar en bra bok? Jag skulle istället vilja säga att ”Jag uppskattade boken eftersom den handlar om *tema*. Kanske den skulle intressera dig?”. Det jag vill komma till är att det här är att läsning är högst personligt. Läsupplevelsen är unik för varje person och egentligen är det totalt omöjligt att räkna ut vad någon kunde tänkas gilla. Om du känner en person väldigt bra, och du dessutom har följt med vilka böcker hen gillar i flera års tid, ja, då kanske du faktiskt kan ge ett konkret tips. Annars handlar boktips mera om att ge synlighet åt böcker. Genom att boktipsa visar man upp böcker och kort beskriver handlingen, och på så vis får varje läsare ta ställning till om det låter lockande eller inte. Men räcker det här?

Recensioner är egentligen föga värt, förutom när man vill diskutera böcker. Orsaken till att jag fortfarande skriver på min blogg är att jag gillar reflektionen över min läsning och kan gå tillbaka och titta vad jag har tänkt. Och ännu roligare blir det när vi är flera som läst samma bok och kanske har olika åsikter. På så vis ger läsningen en slags ny dimension; det som sker efter läsningen. Böcker kan påverka oss länge efter att vi läst dem, både på ett positivt eller aningen negativt sätt (t.ex. om handlingen var ganska tung att ta till sig).

Bloggen är viktig för mig eftersom att mycket boktipsande nuförtiden sker via andra sociala medier, närmare bestämt ”bookstagram” på Instagram (följ mig gärna på @snowglitterbooks). Jag tycker det är roligt att ta del av boktips där, och nästan allt jag läser har jag fått nys om på instagram. På så vis har sociala medier ett enormt inflytande på min läsning. Men det är inte samma sak som bloggar. På Instagram är det ofta mikro-recensioner, en ganska kort beskrivning och ett betyg, om ens det. Vi har övergått från att ge djupodlade analyser till att snabbt ge och ta emot information om böcker, precis som med mycket annat. Bokbloggarnas era är inte helt och hållet förbi, men det är allmänt känt att allt fler övergår till bookstagram. Det kräver tid och engagemang att ha en bokblogg, betydligt mer tid än att snabbt ladda upp ett foto på Instagram och skriva några rader.

Vi lever i en tid då böcker finns tillgängliga överallt, speciellt nu när streamingtjänsterna har marscherat in i allas telefoner och plattor. Hur ska man sålla bland miljoner böcker vad man vill läsa? Hur hitta man sin bok? Om man inte hittar de böcker som verkligen är rätt för en är risken att läsningen stagnerar. Det här speciellt ett problem bland yngre läsare och de som närmar sig slukaråldern. Jag är övertygad om att det finns en bok för varje läsare där ute och att det bara gäller att hitta den. Genom ett visst antal böcker som boktips till en hel grupp fångar man kanske någons intresse, men långt ifrån allas.

På något sätt behöver vi kunna ge individuella boktips, för att varje läsare ska känna sig sedd och unik. Kunskaper i hur man informationssöker behövs också, så att man själv kan leta reda på böcker med en viss handling eller av en viss typ. Det man vill läsa om kan variera stort, som yngre minns jag hur man ofta hoppade mellan intressen. Ibland var det hästar som gällde, ibland ville man läsa om känslor och problem, man ville känna igen sig eller ibland ville man helt enkelt fly den riktiga världen. Mycket av läsning handlar om förståelse; att bli förstådd och bekräftad genom läsning (det finns andra som känt lika som jag), att förstå andra (jaha, den här personen tänker såhär!) eller att på olika sätt bli uppmuntrad i det man just nu intresserar sig för. Läsningen är så mycket mer än bara läsförståelse och alla nyttoeffekter som det pratas om. Jag skulle gå så långt som att säga att läsningen är person-skapande; det både utmanar och bekräftar.

Det här gäller också oss vuxna. Om boken inte tilltalar oss, då är det fel bok. Man ska inte läsa ut böcker som man inte känner sig tilltalad av. Ge det några kapitel, men våga ge upp om det inte intresserar dig. Ibland får man ge upp många böcker på rad, om man har otur. Kanske man har valt en bok för att många andra verkar älska den, kanske man har lyssnat på den där välmenande kompisen som säger att ”du måste läsa den här”. Och så läser du utan att egentligen veta varför. Livet är inte linjärt, och det är inte heller läsningen. Genom olika faser och situationer i livet intresserar många olika typer av böcker.

Jag är orolig för de ungas bristande läsintresse, men framför allt för de vuxnas. Skolan och biblioteket kan göra vilka insatser som helst gällande läsning, men det är hemifrån mycket av våra vanor och intressen skapas. Icke-läsande föräldrar kan (jag betonar kan, det finns undantag) ha svårt att uppmuntra barnen att läsa. Jag tror inte heller att det går att uppmuntra barn att läsa genom att prata om hur smart och välbalanserad man blir, hur stort ordförråd man får osv. Det kanske hjälper, och det är bra att det lyfts fram, men äkta läsglädje får man troligen inte av att någon berättar för en hur bra något är. Äkta läsglädje får man när man upptäcker att läsningen är något personligt, nästan något hemligt. Berättelsen från boken är unik i mitt huvud och ingen annan kan se de bilder jag har inom mig. När man upplever det ruset och den känslan av något som är snudd på magiskt, då kan man hitta läsglädjen. Oavsett hur nyttigt det påstås vara.


7 kommentar på “Läsning är personligt”

 • NerdyBooks skriver:

  Mycket bra och tänkvärt inlägg! Kan inte annat än att hålla med. Man blir ju lite nyfiken över hur framtiden kommer se ut vad gäller fysiska böcker. Kommer det försvinna? Jag hoppas verkligen inte det. Läsning är så viktigt också så jag hoppas att det inte kommer minska med tiden, men å andra sidan brukar det liksom bölja fram och tillbaka. Vissa årtionden går läsningen ner, för att sedan gå upp och sen ner igen osv. Jag har svårt att tro att böcker kommer försvinna helt men vem vet. Som du nämner ska allt gå snabbt, som på sociala medier. Kort och koncist.

  • Sandra skriver:

   Kul att du gillade inlägget 🙂 Jag har också funderat på fysiska böckers framtid, lite oroväckande är det. Jag tror inte de försvinner över en natt, men åtminstone just nu är trenden för ljudböcker stort. För mig är lyssna och läsa inte samma sak, även om berättelsen är densamma.
   Det har verkligen blivit en slags snabbmats-känsla med böcker, både tips och läsning. Det ska gå undan…helst lyssna på snabbare hastighet osv. Inte min grej.

 • Intressant läsning! Jag som växte upp innan internet fanns började direkt fundera över hur jag valde böcker förr. Men det var som du säger, via bibliotek (ett gäng via bokbussen för min del) och bokhandeln. Mamma var även med i bokklubben Svalan så vissa snackisar kom den vägen.
  Jag har en son som går på högstadiet och han har inte börjat lyssna på böcker än. Han kan läsa böcker men när de tävlar mot kompisumgänge och tv-spelande med kompisar blir det knepigare. Däremot tycker han om att läsa i skolan eftersom då blir det något av det roligare av det teoretiska som görs där. Så jag är tacksam för att de fortfarande har en del läsning där.
  Jag personligen hittar nog fortfarande mer boktips på bokbloggarna som fortfarande är igång än via Instagram. Men jag är mer fokuserad på att läsa blogginlägg än instainlägg. Och sen är det så hopplöst att hitta tillbaka till dem om jag inte sparat dem och inte helt kom ihåg vems inlägg det var. Bloggarna är färre och där har jag bättre koll :). Men som sagt, det var kul att läsa om dina reflektioner.

  • Sandra skriver:

   Jag förstår verkligen att det finns så mycket att syssla med för ungdomar nuförtiden, läsningen kommer inte alltid på första plats direkt. Roligt att han ändå gillar läsningen i skolan 🙂 Det bevisar att skolan är viktig för att hålla igång läsmotorn. Där finns inte heller andra ”störomoment” som spel och annat, så kanske det blir lättare att koncentrera sig där.
   Bra att du ännu intresserar dig för bokbloggarna, då motiveras vi att hålla igång! Jag läser ganska ofta andras men är inte så flitig på att lämna kommentarer. Jag tycker också att det är svårt att hålla reda på tips via instagram, speciellt vem som lagt upp något. Flödet blir ganska enormt och inläggen går inte i en ordning som går att påverka själv. Tack för din kommentar! 🙂

 • Jättebra och tänkvärt inlägg!

 • Steffi skriver:

  Hej! Så bra skrivet! Jag håller fullkomligt med. När det kommer till böcker som du skriver blir en snabb-mats känsla som ljudböcker och digitala böcker i telefonen/plattan känner jag bara suck*. Ingenting kan byta ut känslan från att hålla i en bok. Jag skulle säga att jag är lite rädd att böckerna kommer försvinna, men och andra sidan känns det som att det blir fler bloggare, instagrammare och fler communities som lyfter läsandet/böcker.
  Det känns som att vi går mot en tid där läsning och böcker blir en Grej* Man ska ha många böcker på hyllan, helst Collected Edition och är man en riktig boknörd ska man helst ha författarens signatur.

  Jag skulle säga att jag är besviken över vuxna som inte tar sitt ansvar och låter barn utforska böckernas värld. När jag gick i skolan var det förutbestämt vad man skulle läsa eller så fick man bara 5 minuter att leta efter en bok i skolbiblioteket, vilket resulterade i att den bara blev en bok som man inte alls hann bli intresserad av. För mig var det först i 17 års åldern som läsintresset dök upp. Detta var för att försvinna till en annan värld. Idag älskar jag nya världar och läser gärna fantasy. Jag önskade bara att min familj kunde få upp mina ögon tidigare för böcker.

  • Sandra skriver:

   Roligt att du gillade inlägget 🙂 Det stämmer, läsningen lyfts allt mer i våra digitala plattformar. Å andra sidan kanske vissa böcker helt hamnar i skymundan eftersom det finns så mycket marknadsföring. Förlagens strategier med rec-ex kan påverka, bookstagram har blivit den nya reklamarenan för böcker. Men jag vet inte hur mycket den breda massan ser de inläggen, kanske det bara är reklam för oss ”storläsare”.

   Jag håller med dig om att många vill ha signerade böcker och fina utgåvor. Men en riktig boknörd får alla lov att kalla sig, oavsett om man äger böcker eller inte 🙂 alla har inte råd att köpa fina böcker och kanske flera böcker i olika utgåvor bara för att de är fina. Tur att vi har bibliotek.

   Jag känner lite igen detdär med läsningen i skolan. Det delades ut en hög med böcker och så skulle man bestämma sig. Oftast kändes alla böcker så daterade minns jag. Ingenting som såg spännande ut. Jag hoppas de gör på ett annat vis i skolan idag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *