En giftig skandal – Kristina Appelqvist

Titel: En giftig skandal
Serie: Helena Waller #5
Författare: Kristina Appelqvist
ISBN: 9789164206954
Sidantal: 358
Förlag:
Piratförlaget
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
2020
Handling:
”Härmed tillkännages att ett mord kommer att äga rum på Västgöta universitet fredagen den 1 juni klockan 20.00.

Både rektor Emma Lundgren och litteraturforskaren Helena Waller sätter frukostkaffet i halsen när annonsen dyker upp i lokaltidningen samma morgon som deckarfestivalen om Agatha Christie ska invigas vid Västgöta universitet.

Är det ett skämt eller kanske en annorlunda hyllning till den stora författaren? Då en av gästerna faller död ner under kvällens middag blir de varse att det är blodigt allvar.

När fler dödsfall inträffar är det uppenbart att gärningsmannen medvetet kopierar mord ur Agatha Christies böcker.”

Det här med spontanköp slår ibland lite fel. Så gick det med En giftig skandal, där jag blev mycket intresserad av bokens snygga omslag och intressanta baksidetext. Mord som kopierats av Agatha Christie-deckare i en universitetsmiljö, det lät minsann som perfekt underhållning.

Min första miss var att detta var del fem i en deckarserie, vilket inte stod någonstans på bokens fram- eller baksida (skärpning Piratförlaget). Det går absolut att läsa boken som en fristående del eftersom alla händelser i princip inte bygger på föregående, utom några små detaljer. Men jag tror det bidrog till att karaktärerna kändes endimensiella, jag fick egentligen inget grepp om vare sig litteraturforskaren Helena Waller eller rektor Emma Lundgren.

Helena och Emma ska tillsammans med en festkommitté ordna en Agatha Christie-festival på universitetet, men när annonsen går i tryck i tidningen står det att ett mord ska begås på festivalen ett visst klockslag. Detta stämmer ordagrant in med annonsen som startar morddramat i Agatha Christies Ett mord annonseras (som jag för övrigt blev väldigt sugen på att läsa, även om jag fick en stor spoiler i boken…). Emma och Helena tror först det är ett skämt, men ett dödsfall sker trots allt. Misstankarna haglar tätt bland Christie-vetare, journalister, jurister, universitetsmedlemmar och gäster.

För mig blir berättelsen på tok för tunn, i kombination med många osannolika trådar som jag inte kunde köpa. Jag tycker idén till boken var strålande, men utförandet hade krävt mera arbete. Det blev för många karaktärer på för få sidor, i pusseldeckare brukar vi vanligtvis följa en detektiv och sedan är de övriga bikaraktärer. Men jag tror inte detta stör alla läsare – tvärtom är det en ganska lättsam berättelse som är förvånansvärt lätt att komma in i med korta kapitel och gott om intriger. Jag som sagt inte hur mycket av mina åsikter färgades av att jag hoppade mitt i i en deckarserie, det är möjligt att uppbyggnaden av karaktärerna är betydligt starkare om man läst de fyra första böckerna.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.