Böckerna om Lotta Månsson av Merri Vik

Jag har länge samlat på vissa serier av de gamla rödryggade B. Wahlströms-böckerna men Lotta-böckerna var en ny bekantskap för mig. Jag tänkte därför rota fram lite bakgrundsinformation om utgivningen av Lotta-serien.

Första boken om Lotta, utkommen 1958.

Lotta-böckerna är skrivna av författaren Merri Vik, som är pseudonym för Ester Rignér-Lundgren. Det utkom 47 böcker under åren 1958-1991. Huvudkaraktären Marie-Sofie Månsson (kallad Lotta) är en tankspridd, hjälpsam och glad flicka som jämt och ständigt råkar ut för tokigheter. Berättelserna är humoristiska och skildrar en övre medelklassfamilj bestående av ingenjörspappan Gerhard och mamma Lisa som är hemmafru, tvillingssytrarna Gerd och Malin och lillebror Knatt. Och så Lotta förstås. Böckerna sålde i 3,5 miljoner exemplar.

Sista boken om Lotta, utkommen 1991.

Lotta Månsson är 13 år när bokserien startar och 21 år när sista boken om henne ges ut. Jag tycker det är roligt att följa en karaktär under många år, precis som med L.M. Mongomerys Anne på Grönkulla-serie.

Det finns ett sällskap som vill fortsätta att sprida läsglädjen av Ester Rignér-Lundgrens berättelser, Sällskapet för Ester Rignér-Lundgren. De har aktiva bokcirklar kring författarens böcker. Yle skrev 2016 en artikel om sällskapet och kärleken till Lotta-böckerna.

Jag tycker det är fascinerande att det finns vissa böcker som kan överleva årtionden efter årtionden och fortsättningsvis ha en trogen läsarskara. Speciellt då det kommer till B.Wahlströms rödryggade, mängder av deras böcker kastas, ges bort gratis eller säljs för minimala summor. Jag är inte ens säker på om nutidens barn och unga läser dem. B.Wahlströms röda och gröna ryggar var starkt kännetecknande för förlaget som gav ut de färgade ryggarna under åren 1923-2012. En bok om förlagets utgivning utkom 1999.

De röda ryggarna (”flickböckerna”) fokuserade på mysterier, hästböcker, böcker med ett yrkestema (t.ex. Syster Lillemor) och om skola, familj och vardag – böcker som man ansåg att unga flickor kunde relatera till.

De gröna ryggarna (”pojkböckerna”) hade mycket krigsäventyr, indianberättelser, flyghjältar (t.ex. Biggles) och mysterier.

Har du läst böckerna om Lotta?


En kommentar på “Böckerna om Lotta Månsson av Merri Vik”

  • /carina skriver:

    Jajamensan, de har jag i bokhyllan. Jag har läst dem ett oräknerligt antal gånger, senast år 2000 då jag höggravid låg på soffan och väntade på att mina barn skulle födas. Mest förvånande då, var att jag fortfarande kom ihåg så mycket av handlingen.

    Erkännas bör, att de allra sista böckerna hängde jag inte med på. Jag tror att jag gav upp/slutade läsa, när Lotta gifte sig med Paul.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.