Tant Gredelins Vintage – Anna Lena Stålnacke

Titel: Tant Gredelins Vintage
Författare: Anna Lena Stålnacke
ISBN: 9789178355112
Sidantal: 381
Förlag:
Bokfabriken
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2020
Handling:
”Framtidsutsikt: Fet, ful, fattig och förvisad till förorten.
Vivi har förlorat sitt jobb, och, utan att ens ha märkt det, sig själv. Plötsligt står hon där, 53 år gammal, ont om pengar och ont i själen, utan någon plan. Utkastad från sitt tidigare, lyckade liv som hyllad fotograf med sekelskiftesvåning på Östermalm, framgångsrik juristsambo och en hel skara kindpussande mingelväninnor.

Av en slump fyndar hon ett silkeslinne från 30-talet i en second hand-butik och hon tänker att det måste vara ödet. Ett så vackert plagg, på hennes födelsedag dessutom! Men ödet är inte nådigt: linnet är på tok för litet. Besviken säljer Vivi plagget på Tradera utan att ana att det ska bli startskottet för hennes nya liv. Efter ett flertal framgångsrika affärer på nätet växer tanken på en egen vintagebutik fram.

Men med varje framgång följer två motgångar och Vivi får kämpa hårt för att hålla drömmen levande. Lyckligtvis har hon 82-åriga Maj-Britt, sömmerskan Ally, instagrammaren Amanda, grannen Alexis och väninnan Marika till hjälp.”

Feelgood är inte min genre, det har jag vetat ganska länge. Men när det handlar om vintagekläder – då måste jag ge det en chans.

Jag blev en aning förskräckt över inledningen på baksidetexten ”Fet, ful, fattig och förvisad till förorten” klingar ganska snyggt på F, men jag vet inte hur man kan kallas fet när man är storlek 40. Överlag att dra till med benämningen ”fet” så fort man inte passar i storlek 36 känns lite passé. Vivi fyndar ett snyggt linne på loppis men det passar inte, hon säljer det och får mersmak.

Det blir en hel del bekymmer innan hon kan öppna sin vintagebutik, men hon får hjälp av både gamla och nya vänner. Jag älskade beskrivningarna av gamla vintagekläder, lakan och prylar. Helst skulle jag besökt Tant Gredelins vintage själv.

Vivi är omgiven av ganska många karaktärer, vissa av dem blir en aning endimensionella. Tanten Maj-Britt känns som en person som borde ha fått mera plats, medan Vivis romanser kunde jag ha skippat. Just romantik brukar vara ett återkommande tema i feelgood-böcker, vilket ibland lyckas fånga mig och ibland inte.
Boken har ett ganska långsamt tempo, många kanske tycker att det är till berättelsens nackdel men jag tyckte just den biten funkade bra.

Boken uppfyller definitivt de krav som jag tycker en feelgood ska ha: ett mysigt tema, kärlek och vänskap. Gillar du loppisar, gamla kläder och feelgood är detta garanterat en fullpott. För mig blev betyget ”helt okej”, men jag kan tänka mig att läsa uppföljaren Tant Gredelin på turné som utkommer nu i vår.

Tack till Bokfabriken för recensionsexemplaret!

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *