Hotell sista chansen – Nicki Thornton

Titel: Hotell sista chansen
Originalets titel: The Last Chance Hotel
Författare: Nicki Thornton
ISBN: 9789179034207
Sidantal: 319
Förlag:
Lind & Co
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2021
Handling:
”Vardagen är redan ganska tuff för Seth, hotell Sista chansens föräldralöse kökspojke. Ägarna, det hemska paret Degberg, och deras dotter Tiffany kör med honom från morgon till kväll, och hans enda vän är den svarta katten Belladonna.

Men när en grupp märkliga magiker anländer till hotellet blir det ännu värre. Under middagen blir en av gästerna förgiftad – och det verkar vara desserten Seth lagat som innehållit giftet! För att bevisa sin oskuld måste Seth själv lösa mysteriet och hitta den skyldiga – men hur ska han lyckas med det när det är magiska krafter inblandade?”

Seth Seppi är en föräldralös pojke som arbetar som kökspojke på Hotell sista chansen. Ingen är snäll med honom, särskilt inte ägarnas dotter Tiffany. Tiffany går på en fick kockskola men alltid måste Seth laga hennes rätter på Hotell sista chansen och hon tar åt sig äran – även denna mordkväll. Det fann jag lite märkligt, eftersom ägarna själva arbetar i köket, de borde rimligtvis ha koll på vem som gör vad.

Seth blir inblandad i ett stängda-dörrar mysterium där en gäst förgiftas av en efterrätt han har lagat. Ingen gick in eller ut ur rummet före efterrätten förtärdes av gästen. Skulden faller förstås på Seth. Det som gör allt ännu mer komplicerat är att det är magi inblandat. Gästerna tillhör nämligen ett magiskt sällskap. Seth försöker ta reda på allt han kan om dessa personer, både för att han är nyfiken och för att bevisa sin egen oskuld i giftmordet.

Problemet för mig blir att det fanns många personer i rummet och jag hade svårt att skilja dem åt. I en längre berättelse får man reda på lite mer om varje karaktär, så att man kan bilda sig en egen uppfattning om deras bakgrund och motiv. Alla gästerna i rummet gavs en mycket kort beskrivning. Jag hade ibland svårigheter att se framför mig dem, t.ex. en karaktär trodde jag var väldigt gammal tills det senare framkom att hon var väldigt ung. Författaren har inte lyckats med det omfattande arbetet som behövs i en Vem gjorde det?-deckare. Snarare tror jag att hon ville ha med så mycket (magi, föräldralös pojke, mystiskt hotell, färgsprakande gäster m.m) att hon tappade bort sig. Hur den magiska världen fungerar fanns det heller inte riktigt tid att gå igenom, det blir en ganska rapp sammanfattning av de stora bitarna utan att jag riktigt fick grepp om det. Som sagt så blev det lite för mycket av allt.

Mot slutet lyfter berättelsen något. Det blir mycket action, vilket för mig var välkommet. Det hela slutar i en slags cliffhanger som gör att man gärna läser vidare hur det ska gå för Seth. Jag kunde gärna ha skippat mordmysteriet och istället fokuserat på alla andra intriger som byggdes upp i berättelsen. Mera världsbygge!

Dock kan boken tilltala målgruppen 9-12 år som inte är så noga med alla små detaljer och som bara vill ha ett mysterium att lösa.

Tack till Lind & Co för recensionsexemplaret!

Betyg:


2 kommentar på “Hotell sista chansen – Nicki Thornton”

  • NerdyBooks skriver:

    Jag läste den här boken för ett tag sen men på engelska. Hade höga förväntningar på den just för att böcker för 9-12-åringar brukar vara rätt mysiga och härliga. Men jag kände precis som du, det var svårt att hålla koll på karaktärerna, jag tyckte handlingen var rätt seg och saknade nåt. Kändes inte som en jättebra bok alls.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *