Honungsbiets hemliga liv – Sue Monk Kidd

Titel: Honungsbiets hemliga liv
Författare: Sue Monk Kidd
ISBN: 9789170020742
Sidantal: 326
Förlag:
Bra Böcker
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2004
Handling:
”South Carolina 1964. Rasoroligheter. Medborgarrättsrörelsen växer i styrka. Mordet på president Kennedy är i färskt minne hos alla.

Lily Owens är fjorton år. Hon sörjer sin mamma som gick bort för tio år sedan i vad som verkade vara en tragisk olyckshändelse. Lilys pappa är en brutal och känslokall tyrann och hon tyr sig till familjens svarta nanny Rosaleen, en stolt och beslutsam kvinna. Det enda Lily har kvar efter sin mamma är ett kort som föreställer den Svarta Madonnan. På baksidan har någon skrivit Tiburon, S.C.

Lily vill ta reda på sanningen om sin mor och efter det att Rosaleen misshandlats och trakasserats av rasister, bestämmer sig Lily för att rymma med Rosaleen. Tiburon är målet och där ”adopteras” de av tre svarta biodlande systrar med de originella namnen May, June och August. Honungen de producerar säljs under varumärket Svarta Madonnan.

Hos ”kalendersystrarna” finner Lily och Rosaleen gemenskap och harmoni och den livsvisdom som August förmedlar hjälper Lily att försona sig med sitt öde och finna en väg tillbaka till sin älskade mamma.

En bok som jag spontanlånade från bibliotektet och oj vad den var bra. Det börjar vara ett tag sedan den utkom (2004) och den finns inte i tryck på svenska. Det är sådana tillfällen man är extra tacksam för biblioteken som kan förse oss med böcker som annars blivit olästa. En svindlande tanke är att böcker faktiskt försvinner efter ett tag. E-böcker och ljudböcker kanske hjälper till att hålla boken längre vid liv men efter ett tag försvinner de därifrån också. På engelska brukar böckerna finnas i tryck i nästan all oändlighet känns det som. Nåja, det var sidospår.

Lily flyr sitt hem med hushållerskan Rosaleen. Lilys pappa är en tyrann och Rosaleen hamnar i bråk med lagen när hon står på sig inför en grupp vita män. Det är droppen som får allt att rinna över – Lily och Rosaleen ger sig iväg, ovetandes vart de ska fara och vad de ska göra. Lilys bortgångna mamma lämnade ett föremål efter sig där det står orten Tiburon. Det får bli deras första destination.

Efter många lyckade omständigheter får de inkvartering hos tre systrar som är biodlare. Det intressanta är att det endast är Lily som är vit och många undrar varför Lily bor hos dem. De vita tycker det är opassande, de mörka är misstänksamma. Genom berättelsen följer röda trådar som rasism, systerskap, familjeband och vänskap.

Lily börjar trivas allt bättre hos systrarna, Rosaleen är också nöjd. De blir som en stor brokig familj, men hotet om vad Lilys pappa kommer göra när han hittar henne ligger som ett tungt moln över henne. Hur länge ska de stanna och vad ska de göra med sina liv?

En bok med mycket atmosfär. De varma sommarkvällarna i den amerikanska södern. Medborgarrättslagen, samhällets förändring, ja det ryms mycket i denna roman. Jag tycker språket var riktat till unga vuxna, det var lätt och flytande, men det störde mig inte och det sänkte inte kvaliteten på berättelsen. Jag både skrattade och blev rörd, det var svårt att lägga den ifrån sig. En fin bok jag sent glömmer.

Betyg:


En kommentar på “Honungsbiets hemliga liv – Sue Monk Kidd”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *