Mysteriet på Asthall – Jessica Fellowes

Titel: Mysteriet på Asthall
Originalets titel: Mitford Murders
Serie: Mitfordmorden #1
Författare: Jessica Fellowes
ISBN: 9789188647481
Sidantal: 405
Förlag:
Bokförlaget Polaris
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2018
Handling:
”Året är 1920 och Louisa Cannon drömmer om en väg ut ur fattigdomens London, en stad svårt skakad av fasorna från det nyss avslutade världskriget. Louisas räddning blir en anställning i hushållet hos den berömda familjen Mitford på Asthall Manor i Oxfordshire. Som barnsköterska och sällskap till Mitfordsystrarna får hon med ens tillgång till en ny, förtrollad värld. Hon fäster sig särskilt vid den äldsta systern, klipska och vackra sextonåriga Nancy. Nancy älskar detektivhistorier och vill upptäcka världen utanför Asthall Manor. När sjuksköterskan Florence Nightingale Shore, guddotter till sin berömda namne, plötsligt mördas på ett tåg på väg till Hastings, finner sig Louisa och Nancy intrasslade i mordhärvan. Ett mord vars efterverkningar sträcker sig ända till Asthall Manor. Mysteriet på Asthall är baserad på det verkliga och ouppklarade mordet på Florence Nightingale Shore.

Jessica Fellowes är en ny bekantskap för mig i bokvärlden – jag har endast sett hennes produktion av Downton Abbey tv-serien, som jag älskar. Mina förväntningar på första delen i denna serie om systrarna Mitford och mordmysterier var därför ganska höga.

Fellowes författarskap är ganska ojämnt. Vissa scener i boken är perfekt utförda, med de rätta detaljerna, känslorna och atmosfären. Andra gånger snubblar hon på målsnöret då hon alldeles för raskt försöker gå vidare i handlingen. Huvudkaraktären Louisa Cannon, Mitford-hushållets nya barnjungfru, blir en platt och endimensionell karaktär som lämnade mycket att önska.

Jag var faktiskt helt omedveten om att dessa Mitford-systrar (som vi tyvärr inte får lära känna, förutom den äldsta systern Nancy) fanns påriktigt. Jag var lite förvånad över att serien kallas Mitford-morden men kretsar väldigt lite kring dem. I senare böcker kanske vi får lära känna de andra systrarna bättre.

Trots vissa brister är det ändå en underhållande bok som lyckas förmedla en stark historisk 20-tals anda. Järnvägspoliserna, Guy och Harry, hör till de mera intressanta karaktärerna. De, eller snarare Guy, försöker lösa mordet på Florence Nightingale Shore, som skedde på ett av tågen. Louisa blir intrasslad, så även Nancy Mitford. En klassisk pusseldeckare, men inte med en stark upplösning. Jag blev en aning besviken på en del slarviga detaljer som kunde lösts på ett mera logiskt och trovärdigt sätt.

Mordet på Florence Nightingale Shore och detaljerna kring det är till stor del tagna ur riktiga händelser, vilket jag tyckte var en intressant detalj. Även om Fellowes som författare hade några brister tror jag att den här boken tilltalar många läsare – och jag ska definitivt läsa de andra i serien. Lagom mysiga mordmysterier på 20-talet är ett tema som definitivt föll mig i smaken!

Tack till Bokförlaget Polaris för recensionsexemplaret!

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *