Slutet på mr Y – Scarlett Thomas

Titel: Slutet på mr Y
Originalets titel: The End of Mr Y
Författare: Scarlett Thomas
ISBN: 9789186527006
Sidantal: 703
Förlag:
Lindqvist Publishing
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2006
Handling:
“Ariel Manto kan inte tro sina ögon när hon i ett litet antikvariat hittar Slutet på mr Y. Hon vet att den mer än hundra år gamla boken inte bara är extremt ovanlig, den sägs även bära på en förbannelse.

Med Mr Y under armen befinner sig Ariel plötsligt mitt uppe i ett hissnande äventyr på liv och död, i ett virrvarr av sex, agenter, kärlek och tidsresor. Har boken möjligen också något att göra med hennes handledare Burlems mystiska försvinnande?

Slutet på mr Y är en stormande, kompromisslös saga, förankrad här och nu, men med verkningar bortom både tid och rum.”

Det här var en bok jag direkt kände att jag måste läsa. I tryck fanns den inte på svenska längre, men på biblioteket fanns det ett exemplar. Det verkar vara en bok man älskar eller hatar. Jag förstår varför.

Ariel Manto är huvudkaraktären som försöker hitta sin handledare Burlem. Burlem har spårlöst försvunnit och ingen förstår varför. Ariel och Burlem är båda intresserade av författaren Thomas Lumas som har skrivit en “förbannad bok”. I ett antikvariat får Ariel tag på den mycket ovanliga boken – vid namn Slutet på mr Y. Ariel läser den och mycket märkliga saker händer. Är det Ariel själv som framkallar dem och har boken något med Burlems försvinnande att göra?

Känslan av att hitta en ovanlig bok, som dessutom är så mytomspunnen som Slutet på mr Y (nu talar jag om den fiktiva boken i boken) bidrog till att jag hade svårt att sluta läsa första halvan av boken. Förbannade böcker och teman som tidsresande, mystiska försvinnanden, hallucinationer (eller inte?), osympatiska huvudkaraktärer…ja, den här boken hade allt jag behövde för en verklighetsflykt.

Ju mindre du vet om boken före du börjar läsa desto bättre. Mot slutet blev berättelsen något för filosofisk – ibland tyckte jag författarens egna flummerier tog över på tok för mycket. Det blev också en hel del förklarande och redogöranden om teknikaliteter som jag gärna hade setts kortats ner. Slutet lämnade mig med en lite vilsen känsla. Trots detta, var det här en stark läsupplevelse och den kittlade hjärncellerna så pass mycket att den är väl värd sin fyra i betyg. Slutet på mr Y tilltalar långt ifrån alla, men den uppskattas nog starkt när den hittar sina rätta läsare.

Betyg:


2 kommentar på “Slutet på mr Y – Scarlett Thomas”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *