Jag är en samlare – jag vill ha mer – Aja Lund

Titel: Jag är en samlare – jag vill ha mer
Författare: Aja Lund
ISBN: 9789529420346
Sidantal: 415
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2020
Handling:
”I debutboken Jag är en samlare, jag vill ha mer! tar Aja Lund avstamp i sin barndom, där hennes eget samlande började i en enslig landsbygdsmiljö i Markby, Nykarleby. Där hände det inte mycket, men varje sak och skräp blev till viktigt material för hennes fantasifullhet och uttrycksbehov. Trettio år senare gör hon en bok av sin resa genom livet som samlare.

Författaren fördjupar sig i samlandets mekanismer och samlarens beteende. I boken möter vi över tjugo säregna samlare, med en geografisk spridning i Finland, Sverige och Frankrike, som delar med sig av sina livsberättelser och visar sina samlingar.

Aja Lunds egna samlingar, som består av allt från tänder till möss är avbildade i färgstarka fotografier och presenteras tillsammans med närgångna reflektioner. Genom raderna och föremålen lyser en del sorg, vilken kan härledas till en förlorad far. Några av de porträtterade samlarna delar på samma personliga vis med sig av hur föremål kan bli ett stöd när ord och känslor är svårhanterliga, medan andra samlare visar på rationella eller komiska förhållningssätt till sina samlingar.

En massiv bok, den vägde flera kilo kändes det som. Dess storlek och tyngd beror på den mängd sidor som går åt till fotografier från folks samlingar, vilket jag tyckte mycket om! Det är tjocka, högkvalitativa papper och helsidesbilder.

Aja Lund berättar lite om sitt eget samlande och intervjuar andra samlare. Det roliga med samlingar är att man kan samla på nästan vad som helst. Samlingarna kan bli en livsstil, de kan både ha positiva och negativa effekter. Främst lyfts det förstås fram det positiva. I möten med andra samlare är vissa berättelser mer intressanta än andra, men det som bidrog till den fina helheten är just fotografierna.

Jag får en sådan lust att börja samla på en massa saker när jag läser, det har alltid bott en liten samlare i mig som jag försöker hålla i styr. Vissa sorters bokserier och lite kärl, där har jag dragit gränsen. Men det finns så mycket fint här i världen. Aja beskriver den där känslan som uppstår då man stöter på någon sak man länge letat efter, hur föremål kan trollbinda en och uppta ens tankar. Vad man sedan tycker om det är säkert olika, men jag kände igen mig i hennes beskrivningar. Jag hade önskat mera text om specifika samlingar och jag kände att jag var mera intresserad av samlingarna än om samlarna själva. Att få se människors samlingsgömmor är intressant!

En fin bok som passar utmärkt som julklapp åt någon ivrig samlare! Ett stort plus också att den är skriven av en finlandssvensk, jag tror det kan finnas vissa skillnader på vad man samlar på i Sverige och Finland, beroende på populärkultur och vilka saker som bevarats i hemmen.

Betyg:


En kommentar på “Jag är en samlare – jag vill ha mer – Aja Lund”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *