Silverdolken – Katharine Kerr

Titel: Silverdolken
Originalets titel: Daggerspell
Serie: Det magiska landet Deverry #1
Författare: Katharine Kerr
ISBN: 9789100559502
Sidantal: 501
Förlag:
Bonnier Fantasy
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
1995
Handling:
”Jill bär på en hemlighet – hon kan se det mystiska vildfolket som ibland lämnar sitt osynliga rike och stiger in i den synliga världen och låter henne ana ett sedan länge svunnet förflutet och en omvälvande framtid. Men hennes far, legosoldaten Cullyn, tror henne inte. I hans värld härskar svärdet och han tjänar många herrar, bara de har en välfylld penningpung.

De slår följe med en köpman på väg mot Eldidd för att köpa hästar som enligt urgamla legender föds upp av de skygga alverna. Men en dag korsas deras väg av en gammal vandrare som inte bara tycks veta allt om örter och magi utan även om deras framtid.”

Jag har sedan jag läste böcker va Robin Hobb längtat efter riktigt bra fantasy, helst en lång serie att följa. Därför gjorde jag ett försök på Katharine Kerrs värld Deverry. På svenska finns den inte i tryck, jag lånade mitt exemplar från biblioteket.

Till en början gillar jag verkligen vad jag läser. Flickan Jill kan se små vättar som ingen annan kan se, hennes far Cullyn är en silverdolk (en slags legosoldat) och hela världsbygget andas Tolkien-inspirerat. Dessutom finns det tre olika tidsåldrar i kapitlen, två från dåtid och en från ”nutid”. Alla dessa karaktärer förekommer i alla kapitel, men i olika skepnad. Det är frågan om en form av reinkarnation. Den biten tilltalade mig mycket, men det var en aning svårt att hålla reda på vem som blivit vem i dessa olika tidsåldrar. En pappa kunde vara en bror i den andra tiden osv.

Mot mitten tappar jag intresset för berättelsen. Dels för att den mycket berör incest, dels för att den handlar alldeles för mycket om vandring och krigsföring (igen gäller det att hålla reda på vem som egentligen krigar mot vem). Det är ett ganska klassiskt tema i fantasylitteraturen, men det fungerar helt enkelt inte för mig. Det blev konstiga intriger och sedan hände egentligen väldigt lite.

Jag kommer inte att läsa vidare i serien, vilket var synd. Bättre lycka nästa gång.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *