Lisa och Lilly – Mian Lodalen

Titel: Lisa och Lilly – en sann kärlekshistoria
Författare: Mian Lodalen
ISBN: 9789189051058
Sidantal: 280
Förlag:
Romanus Selling
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2020
Handling:
”Lisa och Lilly smiter hemifrån och möts första gången en varm sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken. Drygt ett år senare, i september 1911, hittas deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö. Mot en fond av den dynamiska tiden kring förra sekelskiftet, i ett Stockholm som då mer än något annat var kvinnornas, ungdomarnas och arbetarnas stad, följer vi Lisa och Lilly under deras omtumlande sista år i livet.

I denna kärleksroman, baserad på verkliga personer och omfattande research, ger Mian Lodalen upprättelse åt de två unga arbetarkvinnornas magnetiska och förbjudna förälskelse.

Förlaget bakom den här boken var helt nytt för mig så det var intressant att prova på en bok ur deras utgivning. Romanus och Selling ger ut svensk skönlitteratur, både litterära verk och spänning/thrillers, samt fackböcker med feministisk inriktning.

Lisa och Lilly är en historia som baseras på verkliga händelser i Stockholm 1911. I en tid där kärlek mellan samma kön vad oacceptabelt i samhället var det svårt för Lisa och Lilly att få vara tillsammans. De tar till alla knep de kan, och inte alltid med trevliga följder.

Visst berörs jag av deras historia, även om jag har svårt att slappna av helt under läsningen; mycket tankar går åt till vilka delar som är direkt tagna ur verkligheten och vilka som gissats fram (t.ex. dialoger). Jag förstår ju ändå att dialoger och händelser behöver skildras på ett visst sätt för att få liv i berättelsen.

Jag vet från början vet att Lisa och Lillys kärlekssaga slutar i tragedi men blir jag ändå berörd. Det kan kännas tungt att ta in hur grym världen har varit (och ännu kan vara), men samtidigt väldigt nyttigt. Jag gillar berättelsen i sig, speciellt temat och de historiska skildringarna, men jag tycker inte att jag lärde känna karaktärerna tillräckligt. Det är knepigt för författaren att inte ta för mycket i svängarna när hon beskriver verkliga personer, ändå hade jag önskat mera djup. Stundvis har jag svårt att skilja karaktärerna åt, deras röster blir inte riktigt deras egna.

Förbjuden kärlek i ett gammalt Stockholm – är det något för dig så kan du ge den här boken en chans!

Betyg:


En kommentar på “Lisa och Lilly – Mian Lodalen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *