Skärmhjärnan – Anders Hansen

Titel: Skärmhjärnan
Författare: Anders Hansen
ISBN: 9789174248685
Sidantal: 216
Förlag:
Bonnier Fakta
Språk:
Svenska
Format:
E-bok
Utgiven:
2019
Handling:
”Den psykiska ohälsan håller på att ta över som det stora hälsohotet i vår tid. Ett högt tempo, konstant stress och en digital livsstil med ständig uppkoppling börjar få konsekvenser för vår hjärna. För hur mycket du än gillar att kolla bildflödet på instagram, nyheterna i mobilen eller filmer på plattan, är din hjärna inte anpassad till det som dagens samhälle för med sig. Den är helt enkelt i osynk med vår tid!

Men det betyder inte att du står maktlös och att det saknas lösningar – med lite mer kunskap om hur hjärnan fungerar kommer du snart att inse att det egentligen handlar om ganska enkla och basala saker. Den mänskliga hjärnan är skapad i en helt annan tid, och kanske borde vi visa den lite mer hänsyn. Så följ med på en spännande resa och få en helt ny bild av det som händer och sker i ditt huvud!”

Jag måste börja recensionen med att säga att det här är en bok som behövs. Det finns många som inte är särskilt insatta i alla skärmars påverkan på oss människor, speciellt barn och unga. Därför är det här en viktig bok.

Hansen redogör med enkelhet (lite för stor enkelhet) om skärmar och effekterna på hjärnan. Det blir en populärvetenskaplig bok som lämnar lite mer att önska, kanske mera kött på benen så att säga. Eller så är det möjligt att jag redan kände till en stor del av bokens innehåll och därför tyckte den inte riktigt bidrog med något nytt.

En av de mest intressanta kapitlen var hur motion påverkar våra stressnivåer positivt. Ibland seglar Hansen ut i svängarna och man glömmer att boken handlar om skärmanvändning, tills det återgår till temat igen. Mycket handlar om ”ursprungsmänniskan” och att vi inte kommit så långt i evolutionen att våra hjärnor klarar av den digitala miljö vi nu befinner oss i. Boken behandlar även mycket av vårt beroende av dopamin; kicken som gör att vi konstant plockar upp telefonen.

Vissa delar var som sagt intressanta men för mig bidrog inte boken med mycket nytt, jag tyckte också författaren ibland (verkade det som, det kan vara min missuppfattning) gjorde lite egna slutsatser. Den kunde behövs en stor dos redigering av förlaget, det blir alldeles för mycket upprepningar och texten är inte riktigt proffsigt skriven.
Forskningen finns som hänvisningar i slutet av boken, vilket är bra för de som vill läsa lite mera på djupet.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *