E-bok vs. Fysisk bok

Jag har länge dissat e-böcker. Det var par år sedan jag provade på att läsa min första e-bok, på en Amazon Kindle. Det gick förvånansvärt bra och boken jag läste tyckte jag mycket om. I och med den pandemi som nu råder är biblioteken stängda, och Adlibris har väldigt långsamma leveranser (som vanligt). Vad gör jag då? Jo, köper en egen Kindle och lånar e-böcker!

Det finns många fördelar med e-böcker. Jag kan låna ett stort utbud på biblioteket, helt gratis. Jag får böckerna direkt och behöver inte lämna mitt hem för att hämta dem. Smidigt!

E-böcker ska, enligt mig, bara läsas på riktiga e-läsare, dvs. de som har e-bläck. E-läsare har inte en reflekterade skärm, så de går bra att läsa utomhus. Batteriet kan hålla i veckor och du slipper den ansträngning på ögonen som de flesta av oss redan utsätter oss för med LCD-skärmar. Läser du en bok på en iPad så stirrar du i princip på ljus, och en längre stunds läsning kan resultera i huvudvärk och andra negativa bieffekter.

Nu har jag alltså läst några böcker till på min Kindle och jag tycker den är en bra komplement till mina fysiska böcker. Men som jag tidigare konstaterat så kan aldrig e-böcker konkurrera ut fysiska böcker. När jag läser e-böcker så får jag boken snabbt, och innehållet i sig fungerar lika bra som den fysiska boken = jag förstår berättelsen.

Men visst är det något som saknas. Det känns som om e-boken är ett manus, ett utkast, en råkopia, en naken berättelse, en berättelse utan kropp. En bok för mig är en helhet; pärm, bindning, färger, typografi, doft, att märka ut med små lappar, använda fina bokmärken, se hur många sidor som är kvar osv. Allt det försvinner med e-böcker.

Jag kommer alltså fortsätta läsa e-böcker nu som då, men när jag vill ha en bokupplevelse så behöver jag en fysisk bok.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *