Det bästa av allt – Rona Jaffe

Titel: Det bästa av allt
Författare: Rona Jaffe
ISBN: 9789137136912
Sidantal: 478
Förlag:
Forum
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2011 (original 1958)
Handling:
”I centrum står fem unga kvinnor som arbetar på ett förlagshus i New York: Caroline, sekreterare med universitetsexamen som drömmer om att bli förläggare; April, lite naiv landsortstjej som snart förvandlar sig till alla mäns drömkvinna; Gregg, bohemisk skådespelerska som i hemlighet längtar efter ett mer traditionellt liv; Barbara, ensamstående mamma som sliter för att få vardagen att gå ihop och slutligen Mary Agnes som är besatt av sitt kommande bröllop.

På knivskarp prosa och med stor psykologisk trovärdighet skildras dessa kvinnors öden och äventyr i 1950-talets New York. En värld där männen styr och yrkesarbetande kvinnor betraktas med skepsis.”

En av mina längsta hyllvärmare blev äntligen läst! Varje gång jag har funderat på att läsa den så har det inte känts som rätt tid, förutom nu. Och vilken bok! Jag misstänker att det kommer bli en ganska lång recension, men så går det oftast om det är böcker jag älskar eller verkligen inte tyckte om.

Vi kan väl börja med att nämna att den utspelar sig i New York på 50-talet. Det bästa med det är att den faktiskt också är skriven på 50-talet. Det som skildras är med andra ord nästan ett tidsdokument, hurdana böcker skrevs då och hur uppfattade läsande kvinnor dem då? Hur många kvinnor läste den här före mig? Sådana frågor rörde sig i mitt huvud och gjorde därför läsningen lite heligare än vanligt.

Man märker att det är en totalt annan tidsera när man läser om t.ex. alkoholkonsumtionen. De dricks i princip vid varje tillfälle som tänkas kan. Visst får man en ”Mad men”-känsla boken igenom. Allt är på något vis så elegant.

Boken är nämligen en chic-lit, men troligen en av de stora föregångarna för genren. Rona Jaffe är fantastisk på att fånga det äkta och ärliga i både personligheter, kärlek och tankar. Jag kan bara tänka mig att boken var ganska banbrytande på sin tid. Tyngre ämnen som sex, abort och förtryck är det som varvas in i romanser och klättrandet på karriärsstegar.

Det handlar om vänskapen mellan de fyra kvinnorna; Caroline, April, Gregg och Barbara. Deras öden möts på Fabians förlagshus, men alla stannar inte där. Sliskiga chefer, romanser, giftermål, kontorsskvaller, kvinnlig vänskap…det finns plats för allt. Även om vissa aspekter av berättelsen kanske åldrats en aning dåligt så känns största delarna ännu aktuella. Jag brukar ha svårt för mycket romantik i böcker men när Rona Jaffe skildrar dessa kvinnors romantiska kaos, äventyr, förluster och lyckovinster kan jag inte låta bli att dras med. Jag får till och med pirr i magen på vissa ställen!

Det känns som om man känner de här fyra flickorna. Caroline som en karriärskvinna med skinn på näsan men som lider av ett brustet hjärta, April som är godtrogen, lite naiv men så positiv och livsglad, Gregg som försöker få en skådespelarkarriär och Barbara som är skild (vilket är lite av en skandal) och tar hand om sin dotter. De alla möter kärleken, med olika resultat. I handlingstexten nämns fem flickor, den femte Mary Agnes, men för mig hade hon en så liten och obetydlig roll att jag tycker det bara fanns fyra huvudkaraktärer.

Det här är en bok som du inte ska plocka upp om du vill ha något fartfyllt. Den är kanske aningen för lång, till och med en gnutta seg på något ställe, men för mig blev det ändå en fullpoängare. Så välskrivet persongalleri har jag inte läst på länge. Det är en bok att filosofera kring, en känsla av kvinnlig gemenskap och styrka. Och New York på 50-talet, bara det är ju så drömmigt att läsa om!

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *