Liv efter liv – Kate Atkinson

Titel: Liv efter liv
Författare: Kate Atkinson
ISBN: 9789176910009
Sidantal: 544
Förlag:
Massolit Pocket
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
2016 (original 2013)
Handling:
”Den 11 februari 1910 föds Ursula Todd, det tredje barnet till en rik engelsk bankirfamilj. Ursula har ett synnerligen unikt liv framför sig, där hon föds och dör om och om igen under de ca 60 år vi får följa henne. Hon får uppleva flera av sin tids viktigaste händelser och på olika sätt vara med att påverka historien. Tänk om du skulle få ett oändligt antal chanser att leva om ditt liv. Skulle du till slut kunna rädda världen från ett oundvikligt öde? Skulle du ens vilja?”

Det här är en bok man sett lite överallt under de senaste åren. Omslaget är jättesnyggt och visst är det intressant med en bok om ett liv som startar om och om igen?

Nu är jag ju inte den största älskaren av historiska romaner, men ibland försöker jag läsa dem ändå. Jag har alltid tyckt om att böcker som handlar om tidsresor, det här är inte så långt ifrån. Ursula föds och dör, om och om igen. I början hade jag lite svårt att greppa konceptet, speciellt då kapitlen har sina egna namn som har betydelse ”var” i Ursulas liv man läser. Men när jag en gång fattade galoppen så var jag helt fast i berättelsen.

Ursula börjar efter några omgångar märka att hennes liv inte är så oförutsägbart som för andra. Med tiden börjar hon märka vissa varningssignaler och gör olika val i livet för att stoppa händelser hon inte vill att ska hända. Ett litet val – och hela livet kan ändra. Det är en tanke som alla många gånger börjar spinna vidare på. Tänk om jag inte skulle befunnit mig just där, just då?

Att följa familjen Todd och Ursulas liv är otroligt fängslande, ungefär till halva boken. Sedan börjar jag lite tröttna. Framförallt blir jag alldeles matt av det sorgsna, men historiskt korrekta, beskrivningen av ett liv i krig. Jag har alltid avskytt att läsa om krig och elände, så det blir en uppförsbacke att läsa ut boken. Den kunde ha kortats ner lite grann utan att förlora något på det.

Trots allt är jag ändå nyfiken på hur det hela ska sluta och varför Ursulas lever på det här viset. Mycket lämnas dock oförklarat, men konceptet är intressant och jag tycker författaren gör ett bra jobb att hålla reda på alla trådar i alla olika ”liv”. För de som gillar historiska romaner mera än jag så tror jag att boken är en höjdare. För mig blir betyget inte mer än ”helt okej”.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *