Titel: Häxan och lejonet
Författare: C.S. Lewis
ISBN: 9789176510216
Serie: Narnia #2
Förlag: Bonnier Audio
Språk: Svenska
Format: Ljudbok
Utgiven: 2014
Handling: ”Häxan och lejonet är del två i serien. Syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy evakueras till ett gammalt hus på landet undan flyganfallen i London. Genom ett stort klädskåp kommer de allihop till landet Narnia, ett märkligt land i en annan värld och tid. Där härskar den grymma drottningen Vita Häxan.
Men en sägen från gamla tider ger invånarna hopp. En gång, säger sägen, ska fyra av Adams och Evas söner och döttrar komma till Narnia, och då kommer lejonet Aslan, Narnias skapare, åter och befriar landet ur häxans våld.”
Del två i Narnia blev också ljudbok, samma form som första delen i serien. Uppläsare den här gången var också Torsten Wahlund som gör ett suveränt jobb med att få den rätta sagostämningen.
Jag tyckte första boken var ganska bra, därför blev jag lite besviken på uppföljaren, som ändå är den boken de flesta verkar känna till bäst. Häxan och lejonet är lite spretig med många karaktärer att hålla reda på. Det blir lite för mycket religösa kopplingar, jag gillar inte att det blir så mycket paraleller till Adam och Eva, Jesus som återuppstod osv. Det känns helt enkelt inte originellt, och framförallt inte modernt. Det finns mycket som inte heller förklaras ordentligt, t.ex. orsaken till skåpet som leder till Narnia.
Det fanns den där trevliga sagostämningen även i den här boken, men det fattas något. Man känner inte de här barnen så som man kände Diggory och Polly. Jag tror jag avvaktar med att lyssna på följande del i serien, eller är den bättre?
Betyg:
Första gången jag hörde Min morbror trollkarlen så var det en dramatiserad version i svensk radios sommarlovsföljetong för länge sedan. Det var långt senare jag förstod att det var den första delen av narniaböckerna. Jag läste Häxan och Lejonet senare, älskade den, men förstod först senare (efter att ha läst den igen) kopplingarna till kristendomen. Den går för övrigt igen i en del andra böcker av honom (ja, jag hade en C S Lewis period), bl.a. i en science fiction trilogi.