Club Domina – Staffan Bruun

Titel: Club Domina
Författare: Staffan Bruun
ISBN: 9515005817
Sidantal: 254
Förlag:
Schildts
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
1992
Handling:
”Året är 1998, Finland har en kvinnlig president och är sedan två år medlem av EG. Allting är förändrat. Finländarna har att anpassa sig till kriminella ligor, en blomstrande knarkhandel, perversa bordeller, men också till ett rikt utbud av krogar, gatuhandel och annan service.
Burt Kobbat är journalist, han har jobbat på Hbl men när tidningen i mitten av 1990-talet går in för att bli en sensationsblaska i stil med Bild Zeitung får Burt nog. Därför tar han med nöje itu med uppdraget att reda ut vad som hänt en försvunnen rumänska.
Utredningen leder till den största politiska skandalen någonsin i Finland. Spåren leder spikrakt upp till landets högsta ledning.”

Jag försöker ibland att läsa böcker som inte är riktigt i min comfort-zone. Jag läser även väldigt lite finlandssvenska böcker, med det sagt tänkte jag göra ett försök på Staffan Bruuns Burt Kobbat-deckarserie som är skriven på 90-talet. På second hand kom jag över några av hans böcker, de flesta finns inte att köpa i butik längre.

Man märker att Bruun har lekt tanken vad ett kommande EU-medlemskap skulle betyda för Finland. Boken är skriven 1992 men utspelar sig år 1998. Finland gick med i EU 1995. Jag tror att boken som färsk var riktigt intressant och spännande att läsa. Bruun skriver att Finland gick sin första kvinnliga president 1994, Elisabeth Rehn. Det kanske var önsketänkande från hans sida, och det höll ju verkligen på att bli så påriktigt. Dock gick det inte hela vägen för Rehn i det valet, och första kvinnliga presidenten blev Tarja Halonen år 2000. Bruun beskriver år Helsingfors 1998 som en förändrad stad där bordeller, ligor och knark finns i mängder. Det känns nästan lite som en ”stereotypisk” baltisk stad, om man får säga så. Kanske funderade man just 1992 på vad EU och de öppnare gränserna skulle innebära, skulle det bli en massinvandring från Östeuropa t.ex.?

Ur ett lite historiskt perspektiv är boken intressant. Burt Kobbat, journalisten som slutat på Hufvudstadsbladet p.g.a. dess nya skvalleblaska-status (Bruun själv var journalist på nämnd tidning, speglar det här hans tankar redan på 90-talet eller är det bara fiktion?). Chefredaktören ber ändå Kobbat om en hel del frilandsjobb, pengar finns på tidningen och den säljer som aldrig förr. Han begär Kobbat ta reda på mera om en försvunnen rumänska, plötsligt står Kobbat mitt inne i en härva av bordeller, människosmuggling och korrupta, högt uppsatta politiker och påverkare.

Kobbat som person är ingen jag direkt fattar tycke för. Karaktärer behöver inte vara perfekta men jag har sååå svårt för mansgrisar. De övriga männen i boken är egentligen precis likadana. Blä.
Fallet med den försvunna rumänskan och bordellhärvan höll tyvärr inte riktigt mitt intresse uppe. Det var någon krydda som fattades från storyn. Jag kan ändå tänka mig att prova flera Kobbat-böcker, men den här var inte riktigt i min stil. Av någon anledning kändes den väldigt ”grabbig”? Jag kände mig hela tiden lite malplacerad, om det beror på författarens stil eller mig som person vet jag inte.

Boken finns inte i tryck.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *