Fakta om barn och ungas läsvanor – vad säger statistiken?

I samband med en universitetskurs jag nyss gick kom jag över en massa intressant information om barn och ungas läsning. Siffrorna är ganska oroväckande, jag tänkte dela med mig lite:

Statistik från Finland
I åldersgruppen 10-14 år har det dagliga läsandet minskat från 30 minuter/dygn i slutet av 80-talet, till knappt 20 minuter/dygn under 2000-talet.

Den tid som ungdomar lägger ner på läsning har nästan halverats över de senaste 20 åren. Endast 10 % av 15-åringar läser skönlitteratur flera gånger i veckan och faktabaserad litteratur har ännu färre läsare, endast 4% i ålderskategorin. Oundvikligen har smarta telefoner och internet påverkat ungdomarnas läsvanor och också minskat deras intresse för längre texter.

Statistikcentralens fritidsundersökning från år 2017 visar en liten ökning i finländarnas bokläsande. Ökningen syns hos samtliga undersökta åldersgrupper förutom i åldern 15-24, om man ser till hur många som läst minst en bok under de senaste sex månaderna.
Ser man i stället till hur många som läst minst 10 böcker under det senaste halvåret är siffrorna sjunkande, av 10-14 åringarna (som är den grupp som läser flitigast bland de undersökta) är siffran strax över 20 %.

I PISA-undersökningen deltar 15-åringar från hela världen som testas för läsning, matematik och vetenskap. Enligt resultaten från 2015 har var tionde 15-åring i Finland svaga litterära färdigheter (16 % bland pojkar) och skillnaden mellan pojkar och flickor är den högsta i världen.

E-böcker
Inte heller tillgången på e-böcker verkar stimulera läsandet, tvärtom verkar tillgång till t.ex. mobiltelefon vara kopplat till ett mer oregelbundet läsande. Läsfrekvensen verkar också vara lägre om barnet har tillgång till flera olika apparater.

Däremot visar forskning att framför allt pojkar och individer som inte läser så mycket på fritiden kan uppmuntras till läsning av digitala texter. E-böckernas lättillgänglighet kan alltså uppmuntra ovana läsare.

Högläsning
Enligt ett reportage från Sveriges radio i april 2019 visar en undersökning från Storbritannien att högläsning för nöjes skull för barn minskar i hemmen. Siffran har minskat från 41 till 32 procent på sex år. Orsaken anges vara förändrade medievanor.

Bara lite mer än en fjärdedel av småbarnen i Finland har fått ta del av högläsning, vilket är oroväckande. Grunden för läsning som hobby och läskompetensen läggs under småbarnsåren, det hävdas att föräldrarnas betydelse för barnens läskunnighet är störst innan barnet lärt sig läsa själv.
Barns läsning har ett samband med bättre skolframgång och en positiv attityd till skolan.
Barnets ordförråd växer och blir mer mångsidigt när det får höra högläsning. Med hjälp av berättelser stärks barnets fantasi, medkänsla och empati. Barn som man regelbundet läser högt för, har en mer utvecklad känsla för rättvisa och klarar sig bättre i grupp.

Biblioteksbesöken i Finland
Under de senaste åren har det totala antalet utlåningar och fysiska biblioteksbesök varit sjunkande. År 2018 lånade totalt nästan 2 miljoner finländare någonting på biblioteken, vilket var 35 procent av befolkningen. Under åren 2000–2018 minskade andelen låntagare med nästan 12 procentenheter.
Dock har den trenden med minskade besök avstannat per 2018, vilket ju är lite positivt åtminstone. Finländare besökte fysiska bibliotek 50 miljoner gånger år 2018.

Vart vill jag komma med det här? Jo, att läsning verkligen är viktigt och att högläsningen för barn inte får försummas i en värld där det finns otroligt stort utbud av underhållning. Grunden för barns läsintresse påverkas av föräldrarna, något många kanske inte tänker tillräckligt mycket på. Länge har läsning varit en kompetens som ”kom gratis” enligt många, det var en tid då vi inte hade underhållning ett knapptryck bort. Skolan har givetvis en stor roll i att fortsätta uppmuntra och förstärka barns läsförståelse, men de kan inte ensamma axla ett så stort ansvar. Vill du få ditt barn att läsa mera, läs själv!

Källor:
http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/pxweb/fi/StatFin/StatFin__eli__vpa__Kirjojen_lukeminen/statfin_vpa_pxt_137.px#_ga=2.3702259.2130992713.1571669995-571516142.1539958997
https://lukukeskus.fi/research-the-modern-literacy-in-finland/
https://lukukeskus.fi/pisa/
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=7190485
Computers & Education: The influence of access to eReaders, computers and mobile phones on children’s book reading frequency
http://lukukeskus.fi/wp-content/uploads/2017/11/10fakta_SV_F-edit.pdf
https://findikaattori.fi/sv/85#_ga=2.149747190.1156138524.1571410401-571516142.1539958997


2 kommentar på “Fakta om barn och ungas läsvanor – vad säger statistiken?”

  • Josefin skriver:

    Det här var en väldigt intressant men samtidigt oroväckande läsning. Jag är väldigt tacksam för att ha växt upp med högläsning och utan datorer. Läsning och böcker är ju som sagt så viktiga på många områden i lärandet och utvecklingen. Men även genom hela livet förstås. 😉 Jag blir alltid mörkrädd när jag läser sånt här men hoppas ändå att det vänder i framtiden. Tack för ett intressant inlägg! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *