Hem ljugna hem – Michelle Sacks

Titel: Hem ljugna hem
Författare: Michelle Sacks
ISBN: 9789188725349
Sidantal: 338
Förlag:
Southside Stories
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
2019
Handling:
”New York-borna Sam och Merry flyttar med sin lilla son Conor till en idyllisk stuga i skogarna utanför Sigtuna, som Sam har ärvt. Där planerar de att starta ett nytt hälsosamt liv. Sam kan lämna sin akademiska karriär bakom sig och ägna sig åt filmskapande. Merry tillbringar dagarna som den perfekta hemmafrun tillsammans med sonen: hon syltar, saftar, bakar och lagar ekologisk barnmat.
Men någonting i idyllen skorrar falskt. Merrys bästa väninna Frank är den första som lägger märke till det när hon kommer på besök. För varje dag blir sprickorna i fasaden mer och mer tydliga. Vad gör Sam egentligen när han är inne i stan och letar efter samarbetspartners? Och hur kommer det sig att sonen Conor hellre tyr sig till Frank än till sin mamma?”

Ett spontanköp när Adlibris hade pocketerbjudande. Jag hade faktiskt ganska höga förväntningar om den här, hur spännande verkar inte en psyklogisk thriller med opålitliga huvudkaraktärer ute i en stuga i svenska skogarna?

Kapitlen handlar turvist om Mery, Frank och Sam. Ganska klassiskt för böcker i den här genren. Ingen av karaktärerna går att gilla, också väldigt vanligt. Snabba kapitel och ganska bra tempo, allt i sin ordning. Men sedan börjar problemen.

Det absolut största problemet med boken är att så stor del av den handlar om barn som far illa. Jag kan, och vill, inte sätta tid på att läsa om sådant, sida upp och sida ner. Ibland kändes det som att berättelsen inte handlade om något annat. Jag ville bara att alla karaktärer i boken skulle försvinna, jag var inte ett dugg intresserad av varför Sam hade hemliga små ”affärsresor” och varför Merry beter sig som en kallhjärtad idiot och varför Frank (en kvinna som kallas det?) plötsligt dyker upp i deras familjeidyll. Jag vet inte om jag nånsin stött på så idiotiska huvudkaraktärer i en bok tidigare. Ingenting makes sense!

Många detaljer i boken stämmer inte överens med Sverige och den svenska lagen, t.ex. gällande arv, en beskrivning att vattnet var ”salt” istället för brack, Göteborg är inte nära Stockholm osv. Karaktärer och beskrivningar om Sverige kändes också allt för stereotypiska.

Plottwists? Njaa. En spännande upplösning? Njaa. Slutet var om möjligt ännu mera idiotiskt och överdramatiserat än karaktärerna. Fortfarande: ingeting hänger egentligen ihop. Författaren byggde upp en helt okej stämning, jag gillar beskrivningen av deras liv ute på landet. Men mest ville jag bara bort från dessa sinnesjuka karaktärer och deras dumma liv. Blah!

Minus också för några tryckfel i boken, det känns alltid lite slarvigt.

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *