Onda boken – Kaj Korkea-aho

Titel: Onda boken
Författare: Kaj Korkea-aho
ISBN: 9789515239600
Sidantal: 302
Förlag:
Schildts & Söderströms
Språk:
Svenska
Format:
Danskt band
Utgiven:
2016
Handling:
” Åbo, november. Högsäsong för destruktivt beteende vid randen av världens självmordstätaste land. Mickel Backman undervisar i litteratur för mer eller mindre håglösa studenter vid Akademin. Under en sömnig föreläsning spritter det till när namnet Leander Granlund kommer på tal. Granlund är en opublicerad modernist, men hans poesi har varit förödande för var och en som läst den. Dikterna är försvunna sedan länge och kan inte längre orsaka någons olycka och död, men Pasi Maars är övertygad om att hans lärare vet mer om Granlund än han vill skylta med. Mickel Backman har de facto mer än en ond bok att dölja, i hans förflutna finns en tragisk olyckshändelse med en ung student som han varit mer än lovligt inblandad i. Kaj Korkea-aho är en mästare på att korsklippa händelser. Vid sidan av de dramatiska skeendena i Mickel Backmans liv möter vi ståupparen Calle Hollender, hans förtvivlade kärlek till Helena och hans famlande väg genom ett studieliv som börjat te sig allt mer hopplöst. Korkea-aho kan ung, sårig kärlek och en tillvaro som går från avgrundsdjup till tilltro på några sekunder. En roman om en gammal diktsamling som är värsta thrillern ”

”Onda boken” är det första jag läser av Kaj Korkea-aho (som för övrigt har en briljant podd tillsammans med Ted Forsström, ”Ted och Kaj”). Jag läser sällan finlandssvenska böcker, av någon anledning tycker jag alltid de känns lite melankoliska och gråa, kanske kommer de alltid lite för nära skinnet, den finlandssvenska världen är trots allt väldigt liten.

Boken kastar oss rätt in i Mickel Backmans lektion i litteratur på Åbo Akademi. När studerande Pasi Maars säger att han vill göra ett arbete om poeten Leander Granlund blir Mickel alldeles kall. Den ”Onda boken” verkar dyka upp igen, till Mickels stora förskräckelse. Samtidigt lär vi känna Calle Hollender som också studerar på Åbo Akademi. Bit för bit nytas det onda upp…

Jag blev så positivt överraskad av den här boken! Den var faktiskt så mörk och melankolisk som jag hade förväntat mig, men Korkea-ahos författarskap samt en skickligt uttänkt historia gjorde att jag inte kunde lägga boken ifrån mig, även om jag kände mig lite illa till mods i stunder. Litteraturens kraft på människor är alltid intressant och just Leander Granlunds diktsamling kändes tilldragande mystiskt. Dikter kan verkligen påverka sina läsare riktigt starkt, om de når sin rätta publik.

Tidsenliga beskrivningar av att vara studerande i studiestaden Åbo och massor med finlandssvenska referenser och uttryck gjorde att jag kände mig väldigt hemma i boken. Jag kan dock tänka mig att man i översättningar (eller i Sverige) kan missa vad något betyder, men inget som stör på det stora hela.

Jag saknade kanske något litet spänningsmoment till. Något med läsningen om Calle gjorde att jag i stunder kände mig lite frånvarande, medan jag totalt uppslukades av Mickel och Pasi.

En småobehaglig bok som egentligen skildrar människors psyke och intellekt i ett lite grått Åbo.

Finns på Adlibris.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *