När repet brister – Belinda Bauer

Titel: När repet brister
Författare: Belinda Bauer
ISBN: 9789177816041
Sidantal: 347
Förlag:
Modernista
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2019
Handling:
”»Nu är det Jack som bestämmer«, sa deras mamma innan hon gick för att hämta hjälp. »Jag är strax tillbaka.« Elvaårige Jack och hans två systrar sitter kvar i den kvalmiga bilen, där de småbråkar och gnäller och leker Ett skepp kommer lastat medan de väntar på sin mamma. Men deras mamma kommer inte tillbaka. Aldrig någonsin. Och Jacks och hans systrars liv förändras för all framtid.
Tre år senare vaknar den gravida Catherine While med en otäck känsla av att någon befinner sig i huset. Kort därefter hör hon ett ljud som bekräftar hennes misstankar. Catherine lyckas skrämma bort inkräktaren, men när hon återvänder till sovrummet väntar en obehaglig överraskning vid hennes säng. En kniv och ett kort meddelande: »Jag kunde ha dödat dig.« 
Mot bättre vetande väljer Catherine att inte polisanmäla inbrottet och hon berättar inte heller om det för sin man. Catherine blir inte kvitt oroskänslan, men har ingen aning om att hon nu dragits in i en historia som tog sin början en varm augustidag för tre år sedan, då en pojke och hans två systrar såg sin mamma för sista gången. ”

Jag har sett Belinda Bauers böcker överallt och varit väldigt nyfiken på dem, således var det en trevlig överraskning när Modernista skickade mig ett exemplar av hennes senaste bok, tack!

Historien börjar i slutet på 90-talet och fortsätter sedan i början på 00-talet. Det hade varit kul med lite mera referenser till just den tidseran, ibland glömmer jag att det är år 2001 (t.ex. gällande att alla inte hade mobiltelefoner). Jacks mamma försvinner spårlöst när deras bil stannat vid vägkanten. Jack blir ensam kvar med hans två systrar som han nu tar hand om. Det är komplicerat och lite farligt att hålla sig under socialtjänstens radar, men Jack gör vad han kan.

Samtidigt lär vi känna Catherine som väntar sitt första barn. Hon blir utsatt för ett inbrott med en hälsning; ”Jag kunde ha dödat dig”. Inbrottstjuven befann sig alltså samtidigt i huset med henne. Nu återstår frågan vad Catherine ska göra med den här informationen och varför hon blir hotad.

En lättläst thriller som jag gillade ända fram till slutet. För mig blev upplösningen katastrofalt dålig och framförallt väldigt snabbt förklarat. Som läsare fick jag känslan av att Bauer inte riktigt själv höll reda på sina trådar i berättelsen och snabbt försökte knyta ihop det, dock utan att lyckas särskilt bra.

Som helhet var boken helt okej läsning och tempot var väldigt bra, så som det ska vara i thrillers enligt mitt tycke.

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *