Folk med ångest – Fredrik Backman

Titel: Folk med ångest
Författare: Fredrik Backman
ISBN: 9789137151212
Sidantal: 346
Förlag:
Bokförlaget Forum
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2019
Handling:
”Folk med ångest” är en orimligt stökig komedi om ett gisslandrama på en lägenhetsvisning, där en misslyckad bankrånare låser in sig med en överentusiastisk fastighetsmäklare, två bittra Ikea-missbrukare, en elak mångmiljonär, en sorgsen tant, en höggravid kvinna, en jobbig jävel och ett kaninhuvud. Till slut ger rånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den…tom. I en serie dysfunktionella vittnesförhör efteråt får vi höra allas version av vad som egentligen hände, varpå ett klassiskt pusselmysterium utvecklar sig kring frågorna: Hur lyckades rånaren fly? Varför är alla så arga? Och vad är det egentligen för FEL på folk nuförtiden?”

Det känns som alla tokhyllar Fredrik Backman. Jag har läst Ove och Britt-Marie och visst gillade jag dem. Jag vet att Backman kan vara riktigt kul i sitt språk och det var något jag såg framemot att läsa en till bok av honom.

Tyvärr blev jag besviken på boken. Det är svårt att recensera handlingen utan att spoila något, så jag utelämnar detaljer.
I början blir det en del upprepningar och läsningen känns lite seg. Det blir bättre mot mitten av boken, men många partier känns alldeles för krystade. Det ska vara antingen väldigt hjärtskärande eller väldigt roligt, och det blir på gränsen till klyschigt ibland. Berättelsen var lite svamlig och jag fick svårt att känna ”det mörka” i boken. Alldeles för många konstiga sammanträffanden. Det känns som om Backman försökte med för många teman på en och samma gång. Läsflowet i berättelsen funkade helt enkelt inte för mig, det var för onödigt invecklat och intrasslat med dialoger sida upp och sida ner.

Jag tror att de hängivaste fansen av Backman gillar den här boken. Det fanns gånger som även jag drog lite på munnen och boken gick rätt så snabbt att läsa med sina korta kapitel. Underhållning i solstolen, men inget mera.

Tidigare läst av författaren:

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


2 kommentar på “Folk med ångest – Fredrik Backman”

  • Josefin skriver:

    Alltid tråkigt när en bok inte lever upp till förväntningarna. Kanske lite extra tråkigt när det är kända författare och hypade böcker. Ska läsa den här nån gång men har några andra böcker av honom som jag behöver komma ikapp med. 🙂

    • Sandra skriver:

      Jo och just därför man kanske blir besviken också, p.g.a. hypen. Hoppas du gillar den bättre än vad jag gjorde 🙂 Tror också att hans andra böcker är bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *