I Tanger – Christine Mangan

Titel: I Tanger
Författare: Christine Mangan
ISBN: 9789177818212
Sidantal: 320
Förlag:
Modernista
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
2019
Handling:
”Året är 1956. Den sista person Alice Shipley förväntar sig att möta när hon anländer till Tanger är Lucy Mason. Efter olyckan har de inte pratat med varandra. Ändå står Lucy där, i ett försök att ställa saker och ting till rätta. Det borde göra Alice glad – hon har ännu inte anpassat sig till livet i den marockanska staden och är rädd för att ge sig ut i den fruktansvärda hettan. Lucy – alltid självständig, alltid orädd – hjälper henne att lämna lägenheten.
Men snart börjar en kvävande känsla ta över Alice. Hon känner sig kontrollerad. Och plötsligt försvinner Alices man John spårlöst. Alice börjar ifrågasätta allt omkring sig: relationen med sin påträngande vän, beslutet att alls flytta till Marocko och hela sin egen verklighetsuppfattning. Det vilar en ondska över Tanger.”

Jag visste inget om boken när jag klickade hem den i samband med ett bra pocketerbjudande på Adlibris, men en psykologisk thriller som jämförts med Patricia Highsmith och Shirley Jackson lät som något för mig!

För att vara en debutroman är den väldigt skickligt skriven. Detaljrika miljöbeskrivningar från Tanger och ett snyggt persongalleri gör att man direkt sugs med i berättelsen. Mangans beskrivningar av Tanger gör att det verkligen känns som man är i det heta Marocko. Den utspelar sig på 50-talet, något jag också gillar starkt. Stämningen i boken är lite tryckande, obehaglig och olustig, något som t.ex. Shirley Jackson är expert på och som definitivt faller mig i smaken. Ingenting skrivs läsaren på näsan.

Alice och Lucy har något gemensamt och något att dölja. De känner varandra mycket väl, ändå har något hänt som gör att det känns riktigt obekvämt när Lucy besöker Alice i Tanger. Vad är det som har hänt?

Den här boken passar perfekt som bokcirkelbok eftersom det finns mycket att diskutera. Ännu när jag lagt undan boken funderar jag på den. Det återstår ganska många frågetecken, författarens ansträngning att göra allt mystiskt blev kanske lite för mycket. Å andra sidan är det just tankekittlande berättelser som håller läsaren fången, man vill veta mera hela tiden. I Tanger är både en psykologisk thriller som verkligen har fokus på det psykologiska. Jag ser framemot fler böcker av författaren!

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


2 kommentar på “I Tanger – Christine Mangan”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *