Den tysta patienten – Alex Michaelides

Titel: Den tysta patienten
Författare: Alex Michaelides
Språk: Svenska
Förlag: Modernista
Sidantal: 319
Format: Inbunden
ISBN: 9789177814658
Utgiven: 2019
Handling: ”Alicia Berensons liv är till synes perfekt. Hon är en känd konstnär gift med en eftertraktad modefotograf. Tillsammans bor de i ett lyxhus med stora fönster och utsikt över en park i ett av Londons mest fashionabla områden. En kväll kommer Alicias make hem från en modefotografering – och Alicia avlossar fem skott i hans ansikte, för att därefter aldrig mer säga ett ord. Alicias vägran att prata eller komma med någon som helst form av förklaring förvandlar en våldsam familjetragedi till någonting mycket större: Ett mysterium som fångar allmänhetens fantasi och gör Alicia – den tysta patienten – ökänd.
Theo Faber, rättsmedicinsk psykoterapeut, har väntat länge när han till sist får chansen att ta sig an fallet. Hans besatthet av Alicia – av att få henne att prata och få fram sanningen om det brutala mordet på hennes make, leder honom allt djupare in i hans eget psyke och hans egna motiv, tills det hotar att förgöra honom…”

Jag hade redan länge velat läsa ”The Silent Patient” när Modernista plötsligt skickade mig ett exemplar på svenska, tack så mycket!

Förbered er på en riktig bladvändare! Kapitlen är rätt så korta, man vill bara läsa ett till och ett till och ett till…
Boken berättas ur Theos perspektiv, en psykoterapeut som får chansen att ta försöka få Alicia att tala. Alicia mördade sin make och har inte sagt ett ord sen dess. Man kan inte låta bli att undra varför – vad har hon att dölja, skyddar hon någon eller är hon traumatiserad? Som läsare blir man, nästan, lika besatt som Theo av att få Alicia att tala. Alicia som karaktär är intressant och mordet har en del lösa trådar. Man bara måste få veta hur det ligger till!

Större delen av berättelsen utspelar sig på anstalten där Alicia finns, det bidrar till den lite lätt klaustrofobiska och tryckta stämningen som finns genom hela boken. För de läsare som älskar psykologiska thrillers kan jag varmt rekommendera denna!

En full femma i betyg blev det inte eftersom twisten i slutet inte överraskade mig tillräckligt, men boken är jättebra ändå. Läs!

Tack till Modernista för recensionsexemplaret!

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *