The Bird’s Nest – Shirley Jackson

 
Titel: The Bird’s Nest

Författare: Shirley Jackson
Språk: Engelska

Förlag: Penguin Books

Sidantal: 256

Format: Häftad
ISBN:  9780143107033
Utgiven: 2014 (original 1954)

Handling: ”Elizabeth is a demure twenty-three-year-old wiling her life away at a dull museum job, living with her neurotic aunt, and subsisting off her dead mother’s inheritance. When Elizabeth begins to suffer terrible migraines and backaches, her aunt takes her to the doctor, then to a psychiatrist. But slowly, and with Jackson’s characteristic chill, we learn that Elizabeth is not just one girl–but four separate, self-destructive personalities. The Bird’s Nest, Jackson’s third novel, develops hallmarks of the horror master’s most unsettling work: tormented heroines, riveting familial mysteries, and a disquieting vision inside the human mind.”

 
Detta är Shirley Jacksons tredje bok. Av vad jag har läst hittills blir hon bättre och bättre för varje bok, hennes mästerverk är den sista boken som utgavs före hennes död; Hemsökelsen på Hill House. Hennes novellsamlingar är också läsvärda.
 
The Bird’s Nest är som lite som en aptitretare, en smak på vad Jackson kan åstadkomma med mycket små medel. Det blir ändå inte riktigt huvudrätten. Hennes beskrivning av Elizabeth (och hennes flera personligheter) är obehaglig och framför allt en av flickorna, Betsy, gjorde mig illa till mods. Otroligt är nog, att Jackson lyckas få alla personligheterna så levande och unika, och det var inte svårt att hålla reda på dem, trots att de ofta kunde byta person mitt i en dialog. Jackons välgjorda beskrivningar gjorde att jag till och med ”fick egna röster” åt de olika personligheterna medan jag läste, vilket var ganska kul!
 
Språket, både engelskan och språkupplägget överlag, är rätt så tungt och komplext. Det gäller att hänga med i svängarna, ibland vet man inte riktigt om det är metaforer, påhitt av karaktärerna, sanning osv. Det är också det som gör boken ganska intressant men samtidigt överväldigande. Hela läsupplevelsen kändes lite som en hård huvudvärk. Det finns nog författarskicklighet i det.
 
Tidigare läst av författaren:
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *