Annie on my mind – Nancy Garden

 
Titel: Annie on my mind

Författare: Nancy Garden
Språk: Engelska

Förlag: Open Road Media Teen & Tween

Sidantal: 183

Format: E-bok
ASIN: B0741T9VMZ
Utgiven: 2017 (original 1982)

Handling: When Liza Winthrop first lays eyes on Annie Kenyon at the Metropolitan Museum of Art, she knows there’s something special between them. Soon, their close friendship develops into a deep and intimate romance. Neither imagined that falling in love could be so wonderful, but as Liza and Annie’s newfound sexuality sparks conflict in both their families and at their schools, they discover it will take more than love for their relationship to succeed.

 
Denna bok har varit på min TBR ganska länge, jag beslöt spontant att köpa den då jag fick för mig att prova läsa mitt livs första e-bok på min sambos Kindle! Den kostade 1,49 dollar, vilket passade mig utmärkt. Så vad tyckte jag om att läsa en e-bok? Det gick bättre än jag trodde, i början var jag lite ovan och tyckte jag läste ytligt sedan gick det bättre. Jag fick ändå en jädrans huvudvärk, om det berodde på andra faktorer än e-boken vet jag inte, men jag kände mig lite ansträngd ”vid pannan” på något sätt. Varje gång jag läst en längre stund kickade huvudvärken i. Återstår att se hur nästa e-bok ska gå. Jag kommer att läsa flera e-böcker p.g.a. det smidiga formatet (och billigt om man inte behöver en specifik bok).
 
Nu till själva boken! Jag hade inga förväntningar och jag visste inte speciellt mycket om bokens handling, förutom att den handlade om två tjejer som blir kära. Det finns en hel del LGBT-litteratur i dagens läge, och mer kommer det, men Annie on my mind har många år på nacken, den utgavs första gången 1982 och har aldrig varit ur tryck sedan dess. Den skapade uppror på 90-talet i Kansas skoldistrikt, där det till och med resulterade i att boken dramatiskt brändes upp och senare drogs ärendet till domstol där författaren, Nancy Garden, själv deltog. Rättvisan segrade och det bedömdes att boken fick finnas i skolbiblioteket.
 
Annie on my mind beskriver mycket av det homofobiska 80-talet, speciellt gällande arbete och skolor och hur ens sexuella läggning kunde lägga krokben på karriärer. Vissa saker kändes helt galna och utdaterade i dagens värld, men jag är mycket medveten om att situationen var en annan då.
 
Liza och Annie bor båda i New York och träffas på ett museum. Kemin mellan dem känns direkt, det är inte kärlek vid första ögonkastet, det är bara något. De lär känna varandra i en tid långt före smarttelefoner och internet, Annie skriver upp sin adress och sitt hemnummer på en papperslapp åt Liza. De börjar umgås mer och mer och trivs i varandras sällskap. Deras kärlekshistoria är inget uppvridet och dramatiskt, det är bara äkta. De är 17 år, och det märks, ibland är de barnsliga och naiva, men de växer hela tiden.
Jag blev väldigt involerad i deras liv och genom hela boken finns en sorts mysig känsla; New York, museum och krispiga höstlöv. Jag älskade Nancy Gardens författarskap och hur hon fick karaktärerna att bli levande.
 
Hela boken var en underbar läsupplevelse och det var intressant att läsa en LGBT-klassiker, den håller än idag.
 
 
Finns på Adlibris och Bokus.
 
Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *