Omgiven av idioter – Thomas Erikson

 
Titel: Omgiven av idioter

Författare: Thomas Erikson
Språk: Svenska

Förlag: Månpocket

Sidantal: 299

Format: Pocket
ISBN: 9789175038407
Utgiven: 2018

Handling: ”Omgiven av idioter beskriver konkret och underhållande en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation. Med vetenskapliga grund och genom vardagens möten ger den dig konkreta hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikationsstilar. Den visar på en av de vanligaste orsakerna till konflikter i vardagen: dålig kommunikation. Och den ger dig som läsare svaret på frågan: Vad gör jag åt det?”

 
Förvarning: ni som tycker denna bok är guld kan titta bort, nu!
 
Jag borde sluta gå i fällan att läsa hypeade böcker som ligger månader efter månader på topplistor. ”Den måste ju vara bra eftersom så många läser den!”. Svar: nej. Jag har alltid intresserat mig för människans beteende, både som enskilda individer och hur man fungerar i grupp. Att dela in människor enligt olika fyra olika färger lät oroväckande enkelt, men jag var nyfiken.
Det som chockade mig var att boken inte bygger på någon vetenskaplig grund. Detta är en enskild människas, författarens, åsikter och tankegångar. Att förenkla människans personlighet genom att dela in den i fyra olika grupper är, enligt mig, alltför simpelt. Jag tror vi alla passar in på någon av färgerna, visst, men en människa är också föränderlig och påverkas av omvärlden. I olika gruppdynamiker kan olika (ibland helt oväntade drag) synas och ta plats. Om jag skulle gå enligt Eriksons teori (om man ens kan kalla detta för det) så är jag blå. Väldigt blå. Men jag är också mycket av röd, gul och grön, det beror på situationen och vad jag sysslar med för stunden. På arbetet kan man också ha en annan ”roll” än hemma, även om vissa drag som t.ex. perfektionist alltid lever med en. Blåa beskrivs i flera omgångar i boken som ”känslolösa”, något som t.ex. inte alls stämmer in på mig.
 
Titeln ”Omgiven av idioter – hur man förstår de som inte går att förstå” känns mest som ett marknadsföringstrick. Man skrattar till lite, idioter finns ju överallt, detta måste vara något läsvärt – varför ÄR människor så konstiga och ”idiotiska”? Jag tror inte på, att genom att placera människor i någon sorts fack och definiera dem enligt någon färg hjälper någon. Det är lite som en genväg, om vi inte orkar ta oss tiden att verkligen lära känna våra medmänniskor så kan vi lätt få dem att passa in i någon av färgerna. Jag vågar tro att människan är föränderlig och tror att ju mer vi försöker placera människor i fack, destu mera blir de påverkade av att vara på ett visst sätt, och kanske inte ens vågar förändras och blomma. Om jag som blå idenfiterar mig som blå, gömmer jag mig bakom det och vågar aldrig vara kreativ eller drivande?
 
Istället för att djupgående gå in på människans beteendemönster berättas en drös anekdoter från Eriksons liv som konsult. Jag tycker detta inte gav mig något. Jag hatar att dissa en bok men min åsikt är; läs inte denna.
Lägg bort din smarttelefon och ta en kopp kaffe med en vän eller familjemedlem, eller varför inte en kollega, och lär känna personens alla märkliga sidor och personlighetsdrag, var närvarande.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:

4 kommentar på “Omgiven av idioter – Thomas Erikson”

 • Boktradition skriver:

  Precis! Uppfattade med beskrivningarna som att de begränsar människor, och att de gav en falsk och ytlig bild som inte tog någon som helst hänsyn till individens inre själsliv…vilket, om syftet var att förstå hur andra fungerar känns rätt misslyckat. Minns inte om han motiverade varför hans kategorisering skulle vara bättre än t.ex. Myers- Briggs 16 personlighetstyper? Lyssnade aldrig klart på ljudboken, blev bara irriterad

  • Sandra skriver:

   Yes, äntligen en som förstår vad jag menar! 🙂 alla verkar tokhylla boken men själv förstod jag inte grejen. Funderar också på varför just Eriksons kategorier skulle vara annorlunda/bättre än någon annans, kanske det är bättre för att det är "enklare"? Vilket jag då inte kan hålla med om 🙂

 • Malin skriver:

  Vad skönt med någon som inte gillade den, jag fick den i födelsedagspresent men jag tror inte jag kommer tycka om den. Det är som du säger alldeles för simpelt med 4 personligheter, jag tror liksom du att det finns mer än så.

  • Sandra skriver:

   Jag lånade denna av en vän, tur det, så kan jag ge den tillbaka, hehe 🙂 Men ja, alldeles för simpelt (och rentav lite farligt att tänka så snävt)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *