Juliane & jag – Inger Edelfeldt

 

Titel: Juliane & jag

Författare: Inger Edelfeldt
Språk: Svenska
Sidantal: 184

Förlag: Modernista

Format: Inbunden
ISBN: 9789177811831
Utgiven: 2018 (original 1982)

Handling: ”Det finns människor som blir galna vid fullmåne. Ibland är Kim rädd att det ska hända henne – för hon har respekt för mörkret hon känner inombords.
Alltid har Kim känt sig ensam om de sakerna. Tills Juliane börjar i hennes skola; Juliane som alla andra tycker är konstig. Juliane och Kim blir bästa vänner. Tillsammans ger de sig hän sina intressen: vampyrer och häxkonst. Med hjälp av häxkonst, tänker de, kan de få precis som de vill.”

 
När jag fick syn på denna bok, i fantastiskt fin nyutgåva av Modernista, kände jag direkt på mig att jag skulle klicka med denna bok. Rätt fick jag! Det är en välskriven ungdomsbok om vänskap, häxkonster och viljan av att vara annorlunda. Kim möter en besläktad själ (som Anne på Grönkulla skulle ha sagt) i den nya klasskompisen Juliane. Det är något speciellt med Juliane, hon har något som de andra flickorna inte har.
 
Jag kunde så starkt relatera till situationen med Yvonne, en annan tjej i klassen som Kim umgicks med sporadiskt, mest för att de inte hade andra att umgås med. Yvonne är en sån kompis som vi alla någon gång haft; man umgås och det känns väl okej, men man kommer inte riktigt från samma världar. Man pratar lite i kors om varandra hela tiden.
 
Edelfeldt beskriver mitt i prick hur tjejklickar tenderade att fungera i tonåren. Ena dagen irriterade man sig på en person, kanske man grälade, nästa dag var man bästisar igen. När Kim och Juliane blir vänner och märker hur mycket gemensamt de har får Kim en slags ”kompiseufori”. Det känns så himla bra helt enkelt! Äntligen någon som förstår vad man menar när man pratar om ”mörket innanför” och andra saker som någon som Yvonne aldrig skulle ha förstått.
Hemma hos Juliane utövar de häxritualer, klär ut sig i gotiska klänningar och har kul, tills de nästan blir rädda att de frammanat Satan. En av deras mest irriterande klasskamrater, Gunilla, hamnar nämligen på sjukhus, och ingen vet vad det är frågan om…
 
Denna bok är för de som vågar vara udda och gå emot strömmen. En fantastisk ungdomsbok! Jag önskar att jag själv läst denna som yngre. Den har allt en ungdomsbok ska ha. Tankfull, lite poetisk och så välskriven.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Tack Modernista för recensionsexemplaret!

 
Betyg:

2 Kommentarer

Främlingar på tåg – Patricia Highsmith

 
Titel: Främlingar på tåg

Författare: Patricia Highsmith
Språk: Svenska
Sidantal: 311

Förlag: Forum

Format: Inbunden
ISBN: 9137061917
Utgiven: 1976 (original 1950)

Handling: ”Främlingar på ett tåg är en av den amerikanska litteraturens mest klassiska debutromaner. Guy Haines är på väg med tåg för att skilja sig från sin otrogna fru. Där möter han Bruno Anthony – som föreslår att de »utbyter mord« med varandra. Den spiral som därmed igångsätts hör till de rysligare i 1900-talslitteraturen, vilket inte minst Alfred Hitchcock insåg och använde boken för en av hans mest klassiska filmer.”

 
Efter att ha läst Carol av Hightsmith tidigare fick jag mersmak för hennes skrivande. Just denna utgåva av Främlingar på tåg (i nytugåvan heter den Främlingar på ett tåg) köpte jag för ynka 50 cent på loppis. Fast boken nu inte föll mig helt i smaken var det ingen större förlust.
 
Boken är Highsmiths debutroman och har filmatiserats av Alfred Hitchcock 1951. Jag hade ganska höga förväntningar på berättelsen som följer Guy och Bruno, huvudkaraktärerna som blir bekanta på ett tåg. Bruno är mycket intresserad av mord och ”skämtsamt” försöker få Guy med på att byta mord, dvs. utföra ett mord åt varandra. Den perfekta alibin, de känner inte varandra. Guy kan inte låta bli att fascnieras av Bruno, även om Bruno väcker avsky hos honom. Det finns en klaustrofobisk och lite ”psykotisk” känsla boken igenom.
 
Den är till en viss del förutsägbar men också väldigt mörk. Jag väntade på någon stor ”plot” som aldrig riktigt kom. Det fattades något. Den känns ibland lite ostadig i händelserna.
 
Tidigare läst av författaren:
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:

0 Kommentarer

Kat and Meg conquer the world – Anna Priemaza

 

Titel: Kat and Meg conquer the world

Författare: Anna Priemaza
Språk: Engelska
Sidantal: 368

Förlag: Harper Teen

Format: Inbunden
ISBN: 9780062560803
Utgiven: 2017

Handling: Kat and Meg couldn’t be more different. Kat’s anxiety makes it hard for her to talk to people. Meg hates being alone, but her ADHD keeps pushing people away. But when the two girls are thrown together for a year-long science project, they discover they do have one thing in common: They’re both obsessed with the same online gaming star and his hilarious videos.

It might be the beginning of a beautiful friendship–if they don’t kill each other first.

Jag hittade denna bok på Goodreads, den tilltalade mig direkt. En YA-bok om fandom och nördar, om två tjejer med olika svårigheter som kompletterar varandra. Perfekt!

Priemaza gör ett bra jobb med att få de olika kapitlen, som varvar Meg och Kat, att verka genuina. När jag är inne i Megs huvud känner jag mig lite ”upp i varv” och kaotisk, något som Priemaza nog försöker. Kats ångest var igenkännbart och jag tror många unga kunde uppskatta den här berättelsen.

Boken låter på min beskrivning nu som lite ”mörk”; men det är den inte alls. Kat och Meg har nämligen en sak gemensamt och det är deras idol, Youtube-stjärnan Lumberlegs, som lägger upp videos när han spelar. En enorm likhet med PewdiePie kan jag känna igen här. Jag gillar verkligen inte PewdiePie, men just hur det är att vara ett stort fan som tonåring har de flesta av oss har gått igenom någon gång.

Deras vänskap känns äkta och det är inte alltid en dans på rosor när två helt olika personer blir vänner. Deras vetenskapsprojekt blir många gånger i riskzonen att misslyckas.

Jag tyckte detta var en mycket trevlig ungdomsbok och den känns helt rätt i tiden! Den var lite förutsägbar och ”lyfte” riktigt aldrig till en fullpott, något smått saknades, men jag ville hela tiden läsa vidare.

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


0 Kommentarer

Röd måne – Elisabet Nemert

 
Titel: Röd måne

Författare: Elisabet Nemert
Språk: Svenska
Sidantal: 383

Förlag: Forum

Format: Inbunden
ISBN: 9789137140339
Utgiven: 2013

Handling:  ”Månen lyser flammande röd den frostiga höstnatt i nådens år 1626 när läkekvinnan Ingrid Ingemarsdotter rider mot sitt hem, gården Näs nära Skokloster i Uppland. Röd måne är ett djävulstecken, ett lockrop från den onde själv som då kallar de sina till sig. När månen är röd håller man sig inomhus om man är rädd om sin själs salighet.

Plötsligt bryts tystnaden av ett spädbarns hjärtslitande gråt och vid vägkanten hittar Ingrid ett övergivet nyfött flickebarn. Flickan döps till Indra och växer upp hos Ingrid, som skänker henne all sin kunskap om växternas läkande förmåga.

Men Indra har också begåvats med läkande händer, en förmåga som måste hållas hemlig. Den som har kraft att läka sjukdom har också kraft att framkalla det som är ont. Och straffet för trolldom är döden.

När häxbålen tänds över landet drar en klappjakt igång som tvingar Indra på flykt.

I Röd måne får vi följa Indra och hennes kamp för de mest utsatta i det av krig och umbäranden drabbade Sverige. I Europa rasar trettioåriga kriget och Gustav II Adolf har fallit i slaget vid Lützen 1632. Den unga Kristina, jämnårig med Indra, är nu Sveriges drottning och ödet kommer att föra samman dessa båda kvinnor och för alltid förändra Indras liv.”

En bok som fanns med min Hyllvärmare 2018-utmaning och som köptes på bokrean för några år sedan. Jag har aldrig varit jätteförtjust i historiska romaner men häxprocesserna på 1600-talet har alltid intresserat mig, vilket bidrog till inköpet av denna bok.

Boken kom igång direkt och gav just den där rätta historiska känslan. Jag har tidigare läst Jan Guillous ”Häxornas försvarare” så jag hade ganska bra kännedom om vad som pågick under häxprocesserna i Sverige. Detta var något jag lite saknade i boken. I början handlade det ganska mycket om det, men sedan fick häxprocesserna en mycket liten roll. Ibland är jag osäker om det som skrivs är fakta eller fiction, t.ex. om kungahuset och de olika personerna där, men jag har för mig att mycket basera sig på riktig fakta. Det är ett stort plus.

Berättelsen är tidvis spännande och känns välskriven. Den var dock mycket förutsägbar, så ett litet minus för det, men överlag var det en trevlig bok i en genre jag sällan läser. Denna kan nog tilltala många!

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


0 Kommentarer

Läst i april 2018

 
Antal böcker sammanlagt: 6
På svenska: 3
På engelska: 3
Antal sidor: 1,486 sidor
Antal hyllvärmare lästa i hyllvärmarutmaningen 2018: 2 (Röd måne och Astrid Lindgren)
Månadens bästa: Anne på Grönkulla
Månadens sämsta:
Månadens finaste omslag: Anne på Grönkulla

Kommentar: Tyckte alla böcker denna månad var bra! Röd måne och Kat and Meg conquer the world var båda 3½ stjärnor, men då brukar jag avrunda till fyra. Så alla böcker denna månad hade fyra eller fem stjärnor i betyg. Inte så ofta det händer.

Är också nöjd att jag läst två hyllvärmare. Man kan lätt missa bra böcker i hyllan om man inte medvetet plockar upp dem ibland.
Hittade också en ny favoritbok, Anne på Grönkulla. Älskade den!

0 Kommentarer