Hasselskogen – Melissa Albert

 
Titel: Hasselskogen

Författare: Melissa Albert
Språk: Svenska

Förlag: Modernista

Format: Inbunden
ISBN: 9789177811749
Utgiven: 2017

Handling: ”Sjuttonåriga Alice och hennes mamma har alltid flackat runt, ständigt förföljda av otur och diverse problem. Men när Alice mormor, en tillbakadragen författare, dör ensam i sitt stora hus Hasselskogen blir tillvaron bara ännu värre för Alice – för nu blir hennes mamma plötsligt bortrövad av en figur från Bortom, den grymma och övernaturliga värld där mormoderns otäcka sagor utspelar sig. Alice enda ledtråd är ett meddelande på en lapp som mormorn efterlämnat, en lapp med orden: »Håll dig borta från Hasselskogen«.
Alice, som alltid försökt undvika sin mormors hysteriska fans, har plötsligt inget annat val än att slå sig ihop med sin klasskompis Ellery Finch, en kille som älskar »Bortom«-sagorna och gärna vill hjälpa till.
För att få tillbaka sin mamma måste Alice först ta sig till Hasselskogen och sedan hela vägen in i mormorns mörka sagor – och där kommer hon kanske att få förklaringen till varför hennes eget liv blivit så besvärligt.”

 
Bara omslaget får en att verkligen vilja läsa Hasselskogen! Handligen låter också otroligt intressant. En sagovärld, som blandas med verkligheten.
 
Första halvan av boken mer eller mindre slukade jag. Det kändes bara rätt. Alice är lite komplicerad karaktär som inte alltid är helt perfekt. Hon kan vara lite elak och har ett hett temperament. Hennes nyfunna vän, Ellery Finch, behandlas ibland inte så väl av henne. Alice förflutna är lite luddigt och hennes mormor vet hon väldigt lite om. Finch är dock ett hängivet fan av den märkliga sagoboken ”Sagor från Hinsidan” som Alice mormor skrev. Böckerna trycks inte och tenderar försvinna.
När Alice mamma försvinnner, med en lapp som onekligen ser ut att ha ett samband med Hinsidan börjar Alice och Finch resa. Jag rycktes verkligen med av fascinationen för en svåråtkomlig och lite mytomspunnen bok och de mörka sagorna.

Andra halvan av boken blev inte lika stark. Världsbygget och Hasselskogens och Hinsidans komplexitet blev lite för rörig för mig. Jag tror ändå att denna bok hittar sin publik bland de inbitna sagoälskarna och de som älskar re-tellings, speciellt inom young adult-genren. Första halvan av boken hade dendär rätta stämningen som jag önskat skulle fortsatt boken igenom. Jag tror Melissa Albert krånglade till det onödigt mycket, det skulle ha gått bra med en lite enklare upplösning.

 
Denna bok hade de rätta elementen och handligen var intressant. Trots att jag inte var lika fäst vid slutet av boken var det ändå en trevlig läsupplevelse. Rekommenderas för alla sagotörstiga och fantasyälskande läsare!
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Tack Modernista för recensionsexemplaret!
 
Betyg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.