Meddling Kids – Edgar Cantero

 
Titel: Meddling Kids

Författare: Edgar Cantero
Språk: Engelska
Sidantal: 336

Förlag: Blumhouse Books

Format: Inbunden
ISBN:  9780385541992
Utgiven: 2017

Handling: ”SUMMER 1977. The Blyton Summer Detective Club (of Blyton Hills, a small mining town in Oregon’s Zoinx River Valley) solved their final mystery and unmasked the elusive Sleepy Lake monster–another low-life fortune hunter trying to get his dirty hands on the legendary riches hidden in Debo n Mansion. And he would have gotten away with it too, if it weren’t for those meddling kids.

1990. The former detectives have grown up and apart, each haunted by disturbing memories of their final night in the old haunted house. There are too many strange, half-remembered encounters and events that cannot be dismissed or explained away by a guy in a mask. And Andy, the once intrepid tomboy now wanted in two states, is tired of running from her demons. She needs answers. To find them she will need Kerri, the one-time kid genius and budding biologist, now drinking her ghosts away in New York with Tim, an excitable Weimaraner descended from the original canine member of the club. They will also have to get Nate, the horror nerd currently residing in an asylum in Arkham, Massachusetts. Luckily Nate has not lost contact with Peter, the handsome jock turned movie star who was once their team leader . . . which is remarkable, considering Peter has been dead for years.”

Ett så jäkla snyggt omslag. Handlingen lät amazing. Vad kunde gå fel? En blandning av Scooby Doo och H.P. Lovecraft. En detektivklubb som nu blivit vuxna och återvänder till ett gammalt case. Utspelar sig 1990. Ja, denna bok hade verkligen allt som lät lockande.

Tyvärr blev det lite platt fall. I början tyckte jag allt verkade ganska spännande. Karaktärerna var intressanta. Speciellt hunden, Tim, för att smarta djur i böcker alltid är underhållande att läsa om. Cantero var duktig på att få in humor och jag log på flera ställen. Men sedan blev det lite rörigt. I handligen växlar Cantero mellan att ha löpande dialog med text som ser ut som ett obearbetat manus. T.ex.:

”Vad gör du?” frågade Nate.
eller
NATE: Vad gör du?

Jag förstod inte riktigt varför dialogstilen hoppade mellan dedär två. Jag trodde nog att det skulle vara någon baktanke. Men icke!

En annan sak som inte funkade för mig var orden ”f*cking” och ”sh*t” på varje sida. Hela tiden. Till sist ville jag tvätta mina ögon lite. Det tappade lite kraften att slänga med svordomar i varje dialog.

Det hände väldigt mycket under sista halvan av boken. MYCKET. Så mycket att jag tror Cantero vore bättre att skriva filmmanus än böcker. Det var lite för rörigt för mig att hänga med när de flög genom fönster, släpade sig fram genom tunnlar, irrade omkring i ett hus och de var utanför och innanför och överallt… eller så är jag inte van att läsa mycket actionfylld litteratur.

På något sätt fanns det ändå en lite mysig ”Scooby Doo”-ig känsla boken igenom. Lite otrovärdigt blev det, men ganska underhållande (när man hängde med i svängarna vill säga). Jag hade kanske förväntat mig mera ”detektivarbete” och mindre apokalyptiskt tema. Tvärtom blev det.

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


2 kommentar på “Meddling Kids – Edgar Cantero”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *