The Stephen King Book Tag

Denna tag är snodd av Vargnatts bokhylla!
 
1. Stephen King – En hyllad författare som du anser förtjänar alla hyllningar.
 
För mig är Shirley Jackson en nypptäckt författare för i år. Efter att ha läst två av hennes böcker, ”Hemsökelsen på Hill House” och ”Vi har alltid bott på slottet” anser jag att hon är värd den hype hon har fått. Hon skriver på ett mycket unikt sätt som jag beundrar.
2. IT – En gigantisk bok som varit på din TBR länge (600 sidor eller mer).
 
 
Råkar vara en Stephen King bok som jag har haft jättelänge på kö här hemma, nämligen 22/11 1963. Köpt på bokrean för några år sen, inbunden, 794 sidor är den tegelstenen. Verkar spännande eftersom jag alltid intresserat mig för Kennedy’s.
3. Carrie – En klassiker som alla har läst utom du.
 
 
Det känns som mer eller mindre halva jorden läst ”To kill a mockingbird” av Harper Lee. Kan vara min egen uppfattning bara..
4. Misery – En läskig bok på din TBR-lista
 
Novellsamling av Shirley Jackson, kallad ”Dark Tales”, innehållande bl.a. novellen ”The Lottery”.
5. Gerald’s game – En bok som ska bli film/serie som du behöver läsa.
 
 
En annan långkörare på min TBR, ”Främligen i huset” av Sarah Waters ska tydligen bli film. Verkar som en ganska klassisk spökhistoria med familjeintriger.
6. 11/22/63 – En historisk roman du ser fram emot.
 
 
Röd måne” är med i min hyllvärmarutmaning 2018 och handlar om häxor i 1600-talets Sverige. Det ämnet intresserade mig efter att jag läst Jan Guillous bok ”Häxornas försvarare” för några år sedan.
7. Tagga någon.
 
Alla ni som läser detta inlägg!

2 Kommentarer

7 favoritomslag

På instagram blev jag utmanad av Vargnatts bokhylla att i 7 dagar posta 7 omslag jag tyckte om. Det var inte det lättaste att välja ut från alla böcker som finns i bokhyllan, men så här blev utplocket:
 
 
 
 
 
 
 
 
Vilken var er favorit?

3 Kommentarer

Böcker på min TBR som utkommer 2018

Ge mig Ivy Pockets huvud på ett fat – Caleb Krisp
Den tredje (och sista, buhu!) boken om Ivy Pocket ger Modernista ut i mars 2018. Jag älskade de tidigare delarna och ser sååå framemot denna!
 
The witch doesn´t burn in this one – Amanda Lovelace
Vi var många som gillade Lovelace förra poesibok ”The princess saves herself in this one”, så jag vill gärna läsa hennes kommande bok, den släpps i mars 2018.
 
Heart of iron av Ashley Poston
Poston skrev ”Geekerella” som var en nördig re-telling av Cinderella, en bok jag tyckte om! Heart of iron blir ett rymdäventyr i samma känsla som  ”The Lunar Chronicles”.
 
 

Neverworld Wake av Marisha Pessl.
Efter ”Nattfilm” blev jag mycket intresserad om Pessl skulle ge ut något mera, jag har höga förhoppningar på hennes kommande bok!
 
Juliane & jag av Inger Edelfeldt
En svensk klassiker i nyutgåva av Modernista, jag fick syn på den i deras vårkatalog. Verkar som bra ungdomsläsning.

4 Kommentarer

Emma – Jane Austen


Titel:
Emma

Författare: Jane Austen
Språk: Svenska
Sidantal: 586
ISBN13: 9789100141912

Förlag: Albert Bonniers förlag

Format: Storpocket
Utgiven: 2014 (original 1815)

Handling: Mr Knightley skakade på huvudet. Fadern svarade i tillgiven ton: ”Åh, min kära Emma! Om du ändå inte vore så skicklig på att smida äktenskapsplaner. Snälla du, låt bli sådant i fortsättningen.”
”Jag lovar att jag inte ska ägna mig åt det för egen del, pappa, men jag måste verkligen få tänka på andra. Det är det roligaste jag vet!

 
Andra boken läst i utmaningen Hyllvärmare 2018. Jag har läst ”Stolthet och fördom” tidigare, dock tyckte jag den var ganska svårläst (eller konstig översättning, den var från 90-talet), men denna gick mycket bättre. Språket kändes gammalt men inte svårläst.
 
Den började lite segt och det var mycket namn att hålla reda på. Ju längre man läste destu mera engagerad blev man i deras liv och destu intressantare blev det. Jag kunde inte låta bli att avundas ”det enkla livet” dessa personer levde, och hur annorlunda intressen och sociala regler det fanns. Man kan tycka att det var skönlitterär läsning blandat med lite historia, boken gavs ut 1815. Otroligt att den ännu håller!
 
Karaktären Emma är vacker, smart och rik. Hon har ett fint förhållande med sin överdrivet omtänksamme far och bor på ett flott ställe kallat Hartfield. Hon blir bekant med en ung kvinna av lägre samhällsklass, Harriet, och de blir goda vänner trots deras skillnader. Emma tar henne lite under sin vinge och ser henne som ett renoveringsprojekt, hon vill gärna använda sitt inflytande att höja Harriets status samt hitta en make åt henne. Det blir en hel del trubbel på vägen.
 
I stort sett handlar boken i huvudsak om Emma och byn Highbury med alla dess karaktärer och hur de lever sitt liv. Det var överraskande mysig läsning och till och med lite spännande på sina ställen. Gillade komplexiteten i  karaktärerna. Rekommenderar varmt för de som gillar lite historiska romaner, lungt tempo och lite romantik.
 
Tidigare läst av författaren:

 
Finns på Adlibris och Bokus.
 

 
Betyg:

4 Kommentarer

Veckans topplista – v.3 2018 – Vinterkänsla

Johannas Deckarhörna ordnar varje vecka Veckans topplista, där bokbloggare får lista topplista enligt givet tema.

Denna vecka delger vi böcker med vinterkänsla. Här är min lista:

 
1. Trollvinter av Tove Jansson

 

 
2. A winter flame av Milly Johnson

 
3. Frostfire av Amanda Hocking

 
4. Begrav dina döda av Louise Penny

 
5. Nådastöt av Louise Penny


15 Kommentarer

Klassiker?

Jag  avverkar hyllvärmare på rad som bäst, först läste jag ”Det är något som inte stämmer” av Martina Haag och nu läger jag ”Emma” av Jane Austen. Hyllvärmarutmaningen 2018 fick mig verkligen att prioritera böcker jag alltid velat läsa men som blev undanlagda tidigare. Jag började därför lite fundera på klassiker och konstaterade att jag  har läst väldigt få. Av någon anledning har jag oftast tyckt att de varit ganska tråkiga, medan andra kanske hyllar någon bok.
”Stolthet och fördom” av Jane Austen är en sådan bok som jag tycker alla pratar så gott om, men hos mig gick den inte riktigt hem. Jag ville verkligen älska den, men tyckte den var småtråkig och lite tungt språk.
 
Två klassiker som jag verkligen älskat är ”Kvinnan i svart” av Susan Hill och ”Hemsökelsen på Hill House” av Shirley Jackson, om de kan räknas till klassiker. Kanske jag borde läsa mera spökhistorier? Å andra sidan gillade jag inte alls ”När skruven dras åt” av Henry James.
 
Lästa klassiker:

 
Om man kan klassa ”Sagan om ringen” för klassiker så har jag läst första och andra boken samt ”Bilbo”.

4 Kommentarer

Det är något som inte stämmer – Martina Haag

 
Titel: Det är något som inte stämmer

Författare: Martina Haag
Språk: Svenska
Sidantal: 256

Förlag: Pirat

Format: Pocket
Utgiven: 2017

Handling: ”Det här är en roman om överlevnad. Om betydelsen av en rödrutig jacka. Om tama järvar med eldkastare. Om en bottenlös fjällsjö, dit ingen får gå, och om hur man reser sig, trots att man är helt säker på att man inte orkar längre.”

Första boken i min hyllvärmarutmaning 2018. Kändes bra att ganska direkt starta upp det nya året med en bok man länge haft i hyllan men som alltid blev bortprioriterad. Köpte den för 1 euro på loppis och det var den minsann värd.

 
Petra Wallin är författare, som kört fast med sitt skrivande p.g.a. en uppslitande skilsmässa. Hon flyr allmänheten, upp till Norrland för att vara stugvärd för diverse fjällvandrare. I påtryckande ensamhet, dock ibland sällskap av några vandrare, lyckas hon skriva. Men det blir ingen rolig bok denna gång, det blir en berättelse om hjärtesorg och hur man överlever. Paralellt får man läsa ”boken” som Petra skriver med nuet uppe i Norrbottenstugan.
 
Boken var lättläst och gick snabbt, ändå fångade Haag in en totalt i läsningen. Hon beskriver så verklighetstroget om det som Petra (eller hon själv) upplever och har upplevt. Man bara irriterar sig så på Anders, hennes ex-man, att man ibland vill flyga in genom boken. Jag har inget att tillägga än att läs denna bok.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:

0 Kommentarer

Hemsökelsen på Hill House – Shirley Jackson

 

Titel: Hemsökelsen på Hill House

Författare: Shirley Jackson
Språk: Svenska
Sidantal: 223

Förlag: MiMa förlag

Format: Inbunden
Utgiven: 2017 (original 1959)

Handling: ”I åttio år har Hill House överblickat den lilla hålan Hillsdale. Därifrån ser det ståtligt och välbyggt ut. Men det finns något »osunt« med huset. Någonting rör sig i det, går längs med dess golv, någonting omänskligt, skändligt – ont.
Dr John Montague, en vetenskapsman som vill finna bevis för det övernaturligas existens, hyr det beryktade huset. Av tolv assistenter han velat få med sig anländer bara två: Eleanor Vance, en ung, tillbakadragen kvinna som flyr vardagen med sin handikappade mor, och Theodora, en excentrisk New York-konstnär. Med dem är också husets arvinge, Luke Sanderson, och på plats möter de husets förvaltare, paret Dudley, som vägrar vistas nära Hill House nattetid. Snart blir det klart för alla varför. Den som starkast påverkas är Eleanor. Som om huset ville henne något särskilt.”

 
En julklappsbok jag fick av tomten, hade den på önskelistan! Det var ett tag sen jag läste någon riktigt bra spöklig bok (jag för övrigt rekommendera Kvinnan i svart). Jag har haft denna bok på min Goodreads to-read lista länge, kul att den kom ut i ny upplaga på svenska av MiMa förlag.
 
Det som först slår mig i boken är författarens språk. Så jäkla bra. Rent av ganska filosofiskt, speciellt när man följer huvudkaraktären Eleanors tankar. Delar med mig av ett par exempel, från originalspråket:
 
“I am like a small creature swallowed whole by a monster, she thought, and the monster feels my tiny little movements inside.”
 
“I could live there all alone, she thought, slowing the car to look down the winding garden path to the small blue front door with, perfectly, a white cat on the step. No one would ever find me there, either, behind all those roses, and just to make sure I would plant oleanders by the road. I will light a fire in the cool evenings and toast apples at my own hearth. I will raise white cats and sew white curtains for the windows and sometimes come out of my door to go to the store to buy cinnamon and tea and thread. People will come to me to have their fortunes told, and I will brew love potions for sad maidens; I will have a robin…”
 
Jag älskade styckena med Eleanors fantasi så mycket att jag helst skulle läst en bok om bara henne. Ibland glömde jag helt bort det kusliga huset. Mycket intressant. Jag får nog inte riktigt ord på det, men jag måste helt enkelt läsa med av Shirley Jackson.
Huset är obehagligt och gör mig lite illamående. Men samtidigt lite vackert, men ändå lite äckligt? Allt är så snett och vint där inne. Jag hade förväntat mig mycket mera spöken, eftersom boken lät som en renodlad spökhistoria. Snarare är det en psykologisk bok, med spökliga inslag. Det händer ibland väldigt lite, det finns väldigt mycket dialog i boken, ibland störde jag mig på det men märkte att jag var väldigt intresserad ändå. Karaktärerna, de övriga, är nämligen också intressanta, deras samspel och hur de alla påverkas av huset. Jackson serverar inte läsaren på det självklara, man får själv märka förändringen i deras personligheter.
Detta är en bok jag aldrig glömmer och kommer fundera på länge. Troligen läsa om. Jag gav den först fyra stjärnor av fem i betyg eftersom jag tyckte de spökliga inslagen var för få och dialogerna tog för mycket plats. Vid närmare eftertanke så har boken inte lämnat mitt minne alls och den känns bara bättre och mer genial ju mer jag tänker på den. Inte så ofta jag ändrar mig, men ja, denna är nog värd fullt betyg trots allt. Den är genialisk och väcker tankar, inte lättuggad. Läs denna långsamt och njut av varje stund.
 
Finns på Adlibris och Bokus.
Betyg:

En kommentar

The sun and her flowers – Rupi Kaur


Titel:
The sun and her flowers

Författare: Rupi Kaur
Språk: Engelska
Sidantal: 256

Förlag: Andrews McMeel Publishing

Format: Häftad
Utgiven: 2017

Handling: ”From Rupi Kaur, the #1 New York Times bestselling author of milk and honey, comes her long-awaited second collection of poetry. A vibrant and transcendent journey about growth and healing. Ancestry and honoring one’s roots. Expatriation and rising up to find a home within yourself.

Divided into five chapters and illustrated by Kaur, the sun and her flowers is a journey of wilting, falling, rooting, rising, and blooming. A celebration of love in all its forms.”

Jag tokälskade Milk and honey som Rupi Kaur skrivit tidigare och såg framemot att läsa en ny poesibok av henne. Av någon anledning fastnade denna inte alls lika starkt i minnet. Dikterna var av varierande grad, vissa väldigt starka, andra kändes ganska platta. Vissa var väldigt långa, nästan mera som en berättelse, andra var lika långa som en mening. Jag undrar om pressen att ge ut en ny bok efter en succébok var för hög.

Jag måste ändå gen den ett okej betyg, jag hade inga problem att läsa vidare, den kändes aldrig direkt seg och den underhöll mig. Boken följer lite samma stil som den föregående, uppdelat med olika kapitel med olika tema. Tråkigt att den inte riktigt lämnade något avtryck efter sig. Jag beundrar ändå Kaurs sätt att skriva, men skulle råda henne att samla mera kvalitativt material om det blir en nästa bok.

Gillar du lättläst, förståelig poesi är denna något för dig.

Tidigare läst av författaren:

Finns på Adlibris och Bokus.

Betyg:


2 Kommentarer

Hyllvärmare 2018 – utmaning

På instagram har ciccisbokblogg kört igång med en rolig, och behövlig, utmaning för 2018 där man läser 12 hyllvärmare under året, t.ex. en i månaden. Som känt har man alltid några böcker som man vill läsa, men som av någon anledning alltid blir lite åsidosatta. Här kommer de 12 hyllvärmarna jag, skall försöka, läsa under 2018!


2 Kommentarer