Ringens brödraskap – J.R.R. Tolkien

 
Titel: Ringens brödraskap (Sagan om ringen)

Författare: J:R.R. Tolkien
Språk: Svenska
Serie: Sagan om ringen #1
Sidantal: 511
Förlag: Norstedts
Format: Pocket
Utgiven: 2012 (original

Handling: “Hobbiten Frodo har fått ta över den magiska ring hans farbror Bilbo en gång vann av Gollum. Gandalf grå inser att det är den stora ringen som en gång smiddes av den onde Sauron och som styr alla andra maktens ringar.

Tillsammans med följerslagarna Sam, Merry och Pippin ger sig Frodo ut på en lång färd för att förgöra ringen i Eldsberget i Mordor. Annars kan ondskan snart komma att härska över Midgård.”

 
Jag tror ingen behöver en närmare introduktion till Sagan om ringen, trots att det flesta sett filmen men inte läst boken. Själv har jag sett filmerna tiotals gånger och älskar dem. Därav tyckte jag det var på sin plats att även läsa böckerna, den gyllene regeln är att böckerna är bättre än filmerna. Men inte i detta fall.
 
Jag ville verkligen totalälska Ringens brödraskap, jag försökte verkligen. Läsningen gick i en berg- och dalbana, ibland läste jag hundra sidor, ibland gick det så otroligt långsamt. Boken har lite ojämnt tempo och mycket kunde ha kortats ner. Vissa saker känns totalt oväsentliga, vad har Tom Bombadil med något att göra egentligen? Sedan fanns det stunder då språket fick mig att rysa av välbehag. Tror dock att filmerna hjälper till läsningen, jag kan inte föreställa mig att karaktärerna skulle se ut på ett annat sätt än i filmerna.
 
Overall var det en mysig bok, jag är glad att jag läste den, men det fanns mera att önska. Vänskapen mellan Legolas och Gimli, samt allt om alverna var speciellt fina bitar.
 
Finns på Bokus och Adlibris.
 
Betyg:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *