Född fenomenal – Josephine Bornebusch

Titel: Född fenomenal
Författare: Josephine Bornebusch

Språk: Svenska
Sidantal: 260
Förlag: Bonnier Carlsen
Format: Danskt band
Utgiven: 2014

Handling: ”Det enda som Rut inte gillar hos sig själv är sitt namn. Och det är ju trots allt hennes föräldrars fel. Rut är nämligen självsäker, klarsynt och lite smartare än alla andra. Det här är inget hon kan rå för – hon är helt enkelt född fenomenal! 

Vid Ruts sida finns bästa kompisen Magda – en mytomanisk, översexuell hypokondriker helt utan spärrar – och den störige sportfånen Abbe. Fast om sanningen ska fram är Abbe ganska schysst och en solklar tiopoängare. Men för Rut finns det viktigare saker att tänka på, hon är nämligen nördigt intresserad av statistik och andra världskriget och på gränsen till besatt av Anne Franks dagbok. Därför skriver hon själv:

”Hittills lever jag ett väldigt odramatiskt liv. Jag har aldrig behövt fly från nazister och ingen jag känner har suttit fängslad i ett gårdshus. Inte ens min bror, som typ borde sitta fängslad gör det, så jag är fullt medveten om att denna dagbok kanske inte kommer vara helt späckad av spänning. Men jag kommer bjuda på exakthet. När någon hittar min dagbok, om ca 100 år, då ska alla luckor vara ifyllda, allt ska vara glasklart. Så om du läser det här är jag förmodligen redan död.”

Men Ruts liv visar sig vara allt annat än odramatiskt. Det hela börjar med att den populära, ytliga Kattis paraderar runt i skolan i ett par nya jeans. När Rut försöker motarbeta Kattis hybris blir allt fel, och snart är Rut ansvarig för att få iväg hela sin dysfunktionella klass, med allt från lajvare till låtsasgangsters, på en skolresa. Frågan är bara vart fan de ska åka?”


Handlingen var så pass långt beskriven på Adlibris så jag tycker det säger det mesta om den saken. Så då övergår jag genast till mina tankar och åsikter om boken. Först var jag lite nervös att läsa en bok av en skådespelare, jag hade kanske inte så höga förväntningar. Men den var verkligen bra! För att specificera ”bra”: den var väldigt rolig. Jag skrattar sällan högt åt böcker, men det hände mååånga gånger i denna bok. Endast för den sakens skull borde den få en solklar femma. Men nja, så kan jag ju inte riktigt bedömma ändå. Det är väldigt mycket ”ungdomsproblem” som Rut skriver om, som att ha de rätta jeansen. Då kände jag mig lite gammal.
 
Rut, tjejen som är född fenomenal, är verkligen en bra karaktär att läsa om. Äntligen en tjej som tror lite på sig själv. Jag gillade egentligen inte klassresa-storyn så mycket, som var en stor del av boken. Jag gillade allt det där andra, som var inklämt där imellan storyn. Konstiga läraren Hasse och konstiga kompisen Magda, och speciellt Ruts tankar. Väldigt underhållande.
 
Vill du läsa något roligt så ska du nog läsa denna. Även om du är mycket äldre än Rut (16 år). Hon är fenomenal. Betyget blir en väldigt stark fyra. Jag lånade denna bok från biblioteket men kommer troligtvis att köpa den som pocket, bara för att kunna läsa om den och skratta igen om något år. Samma med Frankie-boken jag läste nyss, jag läser så mycket BRA just nu! Jag tycker Josephine B. ska skriva en till bok om Rut.
 
Betyg:

2 kommentar på “Född fenomenal – Josephine Bornebusch”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *