Kan ni ge upp böcker ni börjat på?

Jag måste bara skriva av mig om ett fånigt bokproblem. Jag avbröt just en rätt så hyllad bok, nämligen Mörk ängel av Laini Taylor. Det känns till och med skämmigt att skriva ut det. Det var länge sedan jag gav upp en bok. Känslan efteråt är lite besvärlig, tänk om jag missar något? Problemet med Mörk ängel är inte nödvändigtvis att det skulle vara en dålig bok. Men för tillfället känner jag inte alls för fantasy i den graden, det var änglar och önskningar och konstiga halv-djur-halv-människa karaktärer. Min hjärna var alltför degig för att få upp intresset.
 
Man lägger upp sina TBR-listor, planerar läsning och skapar onödig stress åt sig. Det är en sorts entusiasm-stress egentligen, håller ni inte med? Man vill läsa så mycket, man vill hinna med så mycket. Men faktum är ju att man inte kommer hinna med allt man vill. Kanske man bara borde köra på känsla helt enkelt? “Jag borde ju fortsätta med *namn på bok* för jag har redan skjutit upp det flera gånger”, det är ju inte riktigt klokt. Jag tror man tappar läslusten med onödig stress som man själv orsakar genom detta. Man borde kunna ge upp böcker lättare om de inte känns lockande (kanske flera av er bara ger upp böcker hur lätt som helst, vad vet jag).
 
Finns det verkligen tid att läsa “dåliga” böcker? Ibland vill man bara läsa något häftigt, mörkt och spännande, och ibland vill man bara ha något sockersött och lättsmält. Ta det du känner för i stunden! Bra att tänka på om man befinner sig i en lässvacka också. Kanske är orsaken till lässvackan just denna märkliga stress som man kan uppleva, speciellt om man har många rec-ex och mycket annat på gångs i sitt liv. Man kan ju faktiskt inte läsa “på topp” hela tiden, så är det ju med det mesta. Kanske man bara ibland borde tillåta sig att ha en svacka. Sånt händer.
 
Dela gärna med er av era tankar och kommentarer.
 

14 kommentar på “Kan ni ge upp böcker ni börjat på?”

 • Maddes bokblogg skriver:

  Jag håller helt med dig i vad du skriver.
  I bland känns det som att stressen tar död på läsglädjen.
  Jag ger upp böcker jag inte fastnar för. Jag tar något annat och läser i stället och kanske prova den andra boken igen vid ett annat tillfälle.

 • Jag kan ofta låta en bok "ligga till sig" lite, för det måste verkligen kännas rätt. Sen avbryter jag ofta läsningen om boken inte fallit mig i smaken, men jag brukar försöka ge den minst 100 sidor.

 • Jag har jättesvårt att lägga undan en bok även om jag inte fastnar för den. Förstår inte varför egentligen. Det brukar sluta med att jag bara skummar igenom stora delar av den för att liksom komma till sista sidan, så jag läser den ju ändå inte ordentligt. Men att bara lägga bort den har jag jättesvårt för.

 • Sara Elvira skriver:

  Jag känner ungefär som Vargnatt skriver. Om jag läser en bok som jag efter ett tag upptäcker att jag inte riktigt gillar, men har kommit in en bit i, då känner jag att jag inte kan lägga bort den "eftersom jag har kommit så pass långt i den redan" och då blir det att jag mestadels skummar igenom bara för att komma igenom den.
  Men det är som sagt bara om jag har kommit en bit in i själva boken.

 • anettesbokboble skriver:

  Jeg ble også kjempestresset av TBR-lister, oppsummeringer og bøker jeg fikk fra forlag. Nå har jeg sluttet med alt dette, leser bøker jeg liker og forbeholder meg retten til å legge til side bøker jeg ikke føler gir meg noe. Ønsker deg en flott fredag, hilsen Anette 🙂

 • Nelly skriver:

  Jag skummar mig ofta till slutet men det har hänt att jag bara gett upp. Har hänt flera gånger faktiskt.

 • Zelly skriver:

  Förr hade jag svårt att ge upp böcker, jag pinade mig igenom dem. Men på senare år så är det inte lika svårt, jag lägger hellre den tiden på att läsa böcker som jag faktiskt gillar och fastnar för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *