3 x Vinni av Petter Lidbeck


Titel:
Vinnis vinter
Författare: Petter Lidbeck

Språk: Svenska
Sidantal: 91
Förlag: Bonnier Carlsen
Format: Inbunden
Utgiven: 1999

Höstterminen börjar med att fröken bestämmer att alla i klassen ska ha en hemlig vän. Det är bara det att på Vinnis lapp står det Vinni och det var nog inte precis så som fröken tänkt. Fröken ja, henne har inte Vinni så mycket till övers för och det är ömsesidigt. Fröken är inte riktigt så snäll som hon borde vara och framåt jul kör det ihop sig ordentligt. Vinni kan oftast strunta i frökens dumheter, men inte alltid ibland blir det bara för mycket. Å andra sidan finns ju Alex, klassens smartaste kille, som Vinni blir kär i. Ett litet tag är de ihop och det är härligt, riktigt pirrigt härligt fast sen går det där pirriga över. Och då är frågan vad de ska göra sen, kan man bara bli vänner igen precis som de var tidigare och bara strunta i det där med att vara ihop? Mitt i alltihop bryter mamma armen, och pappa måste resa in från Söndag för att hjälpa till att ta hand om Vinni och fixa julen och allt vad det är. Det gillar Vinni. Ja, inte att mamma bryter armen men att pappa bor hos dem igen och att de nästan, nästan är som en riktig familj. För hur mycket Vinni än gillar livet på söndag med pappa, och livet i stan med mamma så hade ändå det bästa nog varit om de alla tre kunde vara tillsammans jämt. – See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/v/vinnis-vinter/#sthash.nzlMmo0R.dpuf
 
Vinnis vinter är den andra boken om Vinni (har inte fått tag på “Pappa på söndag” ännu, vill ha!). När höstterminen börjar berättar fröken att alla ska ha en hemlig vän, och får inte berätta vem det är före jul. Men Vinni får sitt eget namn, så hon bestämmer sig för att försöka vara snäll mot sig själv. Det händer något annat märkligt också, Vinni blir kär i Alex och de byter klockor. Mamma bryter armen och pappa hamnar komma från Söndag och hjälpa till hemma, när det blir jul och allt. Det tycker Vinni är kul, att ha både mamma och pappa på samma ställe.
 
Jag har pratat om Vinni-böckerna förr men jag gör det igen, för de är precis så bra som jag kom ihåg dem nu när jag läste om dem ca. 15 år senare. Det går inte ens att riktigt förklara. Vinni var ju lite som min “låtsaskompis” när jag själv var 8-9 år, vi hade mycket gemensamt. Lidbeck skriver om rätt saker, så som man själv tänkte i den åldern. Det finns lite allvar under ytan, samtidigt som det är väldigt mysigt. I “Vinnis vinter” får man en trevlig jul- och vinterkänsla!
 
Titel: Vinni här och där
Författare: Petter Lidbeck

Språk: Svenska
Sidantal: 96
Förlag: Bonnier Carlsen
Format: Inbunden

Utgiven: 2000

 
Mammas arm är bra igen och pappa bor kvar, men inte länge, de blir bara ovänner så pappa hyr en annan lägenhet i stan. Nu har Vinni tre hem, hos mamma, pappa och på pappas ö Söndag. Pappa ska åka till Venedig för att intervjua en känd författare och erbjuder Vinni att åka med. I Venedig gör de allt möjligt roligt, och pappa är flygrädd. Vinni upptäcker hur spännande en vuxenbok kan vara när hon läser pappas bok “Mordet på Orientexpressen”.
 
Jag fick riktigt reskänsla när jag läste denna bok. Passar bra då jag för tillfället är på resa när ni ser detta blogginlägg… I alla fall. En sak jag reagerade på var att Vinni och pappan hur som helst fick fara till cockpit och “styra planet”. Tiderna har lite ändrat sedan år 2000!
 
Titel: Vår Vinni
Författare: Petter Lidbeck

Språk: Svenska
Sidantal: 92
Förlag: Bonnier Carlsen
Format: Inbunden

Utgiven: 2002

 
Fröken blir sjuk och Vinnis klass får en vikarie från Göteborg som säger “Åkäj” hela tiden, så de börjar kalla honom det, fast hans riktiga namn är Harald. Det blir pinsamt när vikarien tror Vinni är en kille, något som mallgrodan Magdalena (som vanligt) tycker är rysligt roligt. Vinni blir ledsen och spelar fotboll vildare än någonsin den onsdagen.
När fröken kommer tillbaka föreslår hon att klassen ska ha en liten fest före skolavslutningen, det tycker alla är jätteroligt. Tills Vinni kommer på att hennes mamma är klassmamma och ska vara med på festen. Pinsamt att ha mamma med. Festen blir iallafall riktigt lyckad och det blir dans med killar..
 
Stor igenkänningsfaktor igen. Det är de där klassiska problemen man hade förr, killar, klasskompisar, lärare, föräldrar.. ni vet. Man vill passa in och vill inte att någon ska skratta åt en. Jag älskar illustrationerna i alla böckerna och det finns ganska mycket humor också. Storgillar pappan. Det var den tiden som man hyrde filmer och lyssnade på CD-skivor, på något sätt lite simplare. Rekommenderar Vinni-böckerna för alla, bara man lyckas få tag på dem, de tycks inte tryckas längre.
 
Temaläsning:
 
Betyg för alla tre:
Höstterminen börjar med att fröken bestämmer att alla i klassen ska ha en hemlig vän. Det är bara det att på Vinnis lapp står det Vinni och det var nog inte precis så som fröken tänkt. Fröken ja, henne har inte Vinni så mycket till övers för och det är ömsesidigt. Fröken är inte riktigt så snäll som hon borde vara och framåt jul kör det ihop sig ordentligt. Vinni kan oftast strunta i frökens dumheter, men inte alltid ibland blir det bara för mycket. Å andra sidan finns ju Alex, klassens smartaste kille, som Vinni blir kär i. Ett litet tag är de ihop och det är härligt, riktigt pirrigt härligt fast sen går det där pirriga över. Och då är frågan vad de ska göra sen, kan man bara bli vänner igen precis som de var tidigare och bara strunta i det där med att vara ihop? Mitt i alltihop bryter mamma armen, och pappa måste resa in från Söndag för att hjälpa till att ta hand om Vinni och fixa julen och allt vad det är. Det gillar Vinni. Ja, inte att mamma bryter armen men att pappa bor hos dem igen och att de nästan, nästan är som en riktig familj. För hur mycket Vinni än gillar livet på söndag med pappa, och livet i stan med mamma så hade ändå det bästa nog varit om de alla tre kunde vara tillsammans jämt. – See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/v/vinnis-vinter/#sthash.nzlMmo0R.dpuf
Höstterminen börjar med att fröken bestämmer att alla i klassen ska ha en hemlig vän. Det är bara det att på Vinnis lapp står det Vinni och det var nog inte precis så som fröken tänkt. Fröken ja, henne har inte Vinni så mycket till övers för och det är ömsesidigt. Fröken är inte riktigt så snäll som hon borde vara och framåt jul kör det ihop sig ordentligt. Vinni kan oftast strunta i frökens dumheter, men inte alltid ibland blir det bara för mycket. Å andra sidan finns ju Alex, klassens smartaste kille, som Vinni blir kär i. Ett litet tag är de ihop och det är härligt, riktigt pirrigt härligt fast sen går det där pirriga över. Och då är frågan vad de ska göra sen, kan man bara bli vänner igen precis som de var tidigare och bara strunta i det där med att vara ihop? Mitt i alltihop bryter mamma armen, och pappa måste resa in från Söndag för att hjälpa till att ta hand om Vinni och fixa julen och allt vad det är. Det gillar Vinni. Ja, inte att mamma bryter armen men att pappa bor hos dem igen och att de nästan, nästan är som en riktig familj. För hur mycket Vinni än gillar livet på söndag med pappa, och livet i stan med mamma så hade ändå det bästa nog varit om de alla tre kunde vara tillsammans jämt. – See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/v/vinnis-vinter/#sthash.nzlMmo0R.dpuf
Höstterminen börjar med att fröken bestämmer att alla i klassen ska ha en hemlig vän. Det är bara det att på Vinnis lapp står det Vinni och det var nog inte precis så som fröken tänkt. Fröken ja, henne har inte Vinni så mycket till övers för och det är ömsesidigt. Fröken är inte riktigt så snäll som hon borde vara och framåt jul kör det ihop sig ordentligt. Vinni kan oftast strunta i frökens dumheter, men inte alltid ibland blir det bara för mycket. Å andra sidan finns ju Alex, klassens smartaste kille, som Vinni blir kär i. Ett litet tag är de ihop och det är härligt, riktigt pirrigt härligt fast sen går det där pirriga över. Och då är frågan vad de ska göra sen, kan man bara bli vänner igen precis som de var tidigare och bara strunta i det där med att vara ihop? Mitt i alltihop bryter mamma armen, och pappa måste resa in från Söndag för att hjälpa till att ta hand om Vinni och fixa julen och allt vad det är. Det gillar Vinni. Ja, inte att mamma bryter armen men att pappa bor hos dem igen och att de nästan, nästan är som en riktig familj. För hur mycket Vinni än gillar livet på söndag med pappa, och livet i stan med mamma så hade ändå det bästa nog varit om de alla tre kunde vara tillsammans jämt. – See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/v/vinnis-vinter/#sthash.nzlMmo0R.dpuf
Höstterminen börjar med att fröken bestämmer att alla i klassen ska ha en hemlig vän. Det är bara det att på Vinnis lapp står det Vinni och det var nog inte precis så som fröken tänkt. Fröken ja, henne har inte Vinni så mycket till övers för och det är ömsesidigt. Fröken är inte riktigt så snäll som hon borde vara och framåt jul kör det ihop sig ordentligt. Vinni kan oftast strunta i frökens dumheter, men inte alltid ibland blir det bara för mycket. Å andra sidan finns ju Alex, klassens smartaste kille, som Vinni blir kär i. Ett litet tag är de ihop och det är härligt, riktigt pirrigt härligt fast sen går det där pirriga över. Och då är frågan vad de ska göra sen, kan man bara bli vänner igen precis som de var tidigare och bara strunta i det där med att vara ihop? Mitt i alltihop bryter mamma armen, och pappa måste resa in från Söndag för att hjälpa till att ta hand om Vinni och fixa julen och allt vad det är. Det gillar Vinni. Ja, inte att mamma bryter armen men att pappa bor hos dem igen och att de nästan, nästan är som en riktig familj. För hur mycket Vinni än gillar livet på söndag med pappa, och livet i stan med mamma så hade ändå det bästa nog varit om de alla tre kunde vara tillsammans jämt. – See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/v/vinnis-vinter/#sthash.nzlMmo0R.dpuf
Höstterminen börjar med att fröken bestämmer att alla i klassen ska ha en hemlig vän. Det är bara det att på Vinnis lapp står det Vinni och det var nog inte precis så som fröken tänkt. Fröken ja, henne har inte Vinni så mycket till övers för och det är ömsesidigt. Fröken är inte riktigt så snäll som hon borde vara och framåt jul kör det ihop sig ordentligt. Vinni kan oftast strunta i frökens dumheter, men inte alltid ibland blir det bara för mycket. Å andra sidan finns ju Alex, klassens smartaste kille, som Vinni blir kär i. Ett litet tag är de ihop och det är härligt, riktigt pirrigt härligt fast sen går det där pirriga över. Och då är frågan vad de ska göra sen, kan man bara bli vänner igen precis som de var tidigare och bara strunta i det där med att vara ihop? Mitt i alltihop bryter mamma armen, och pappa måste resa in från Söndag för att hjälpa till att ta hand om Vinni och fixa julen och allt vad det är. Det gillar Vinni. Ja, inte att mamma bryter armen men att pappa bor hos dem igen och att de nästan, nästan är som en riktig familj. För hur mycket Vinni än gillar livet på söndag med pappa, och livet i stan med mamma så hade ändå det bästa nog varit om de alla tre kunde vara tillsammans jämt. – See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/v/vinnis-vinter/#sthash.nzlMmo0R.dpuf
Höstterminen börjar med att fröken bestämmer att alla i klassen ska ha en hemlig vän. Det är bara det att på Vinnis lapp står det Vinni och det var nog inte precis så som fröken tänkt. Fröken ja, henne har inte Vinni så mycket till övers för och det är ömsesidigt. Fröken är inte riktigt så snäll som hon borde vara och framåt jul kör det ihop sig ordentligt. Vinni kan oftast strunta i frökens dumheter, men inte alltid ibland blir det bara för mycket. Å andra sidan finns ju Alex, klassens smartaste kille, som Vinni blir kär i. Ett litet tag är de ihop och det är härligt, riktigt pirrigt härligt fast sen går det där pirriga över. Och då är frågan vad de ska göra sen, kan man bara bli vänner igen precis som de var tidigare och bara strunta i det där med att vara ihop? Mitt i alltihop bryter mamma armen, och pappa måste resa in från Söndag för att hjälpa till att ta hand om Vinni och fixa julen och allt vad det är. Det gillar Vinni. Ja, inte att mamma bryter armen men att pappa bor hos dem igen och att de nästan, nästan är som en riktig familj. För hur mycket Vinni än gillar livet på söndag med pappa, och livet i stan med mamma så hade ändå det bästa nog varit om de alla tre kunde vara tillsammans jämt. – See more at: http://www.bonniercarlsen.se/bocker/ovrigt/v/vinnis-vinter/#sthash.nzlMmo0R.dpuf

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *