3 x Rosali av Kerstin Sundh

 
Titel: Ingen är som Rosali
Författare: Kerstin Sundh
Språk: Svenska
Sidantal: 99
Förlag: Norstedts förlag
Format: Pocket
Utgiven: 1986 (original 1968)
 
Ea har alltid lite för många tröjor på sig, de andra barnen på gården retar henne. Men en dag träffar hon Rosali, och hon är inte som de andra barnen. Hon har svart hår och sitter ofta på den stora stenen brevid havet. Rosali tar med Ea till ett förtrollat hus som ägs av en fé. Där badar de och gör omelett. Men en dag kommer fén hem, har Rosali hittat på allting?
 
Titel: Är det sanning, Rosali?
Författare: Kerstin Sundh
Språk: Svenska
Sidantal: 97
Förlag: Norstedts förlag
Format: Pocket
Utgiven: 1986 (original 1971)
 
Rosali och Ea går i skolan tillsammans. Men Rosali är ofta borta, och de andra barnen funderar var hon är. Ea vet, Rosali ska bli filmstjärna. Det tror inte de andra barnen på… Tills de får se henne på TV och alla vill vara hennes kompis. Men Rosali bryr sig inte om det, hon bara saknar sin pappa som är sjöman.
 
Titel: Rosalis hus
Författare: Kerstin Sundh
Språk: Svenska
Sidantal: 107
Förlag: Norstedts förlag
Format: Pocket
Utgiven: 1986 (original 1974)
 
Rosali berättar för Ea om hennes hus vid havet, där hon har ett eget rum med havsgrönt golv om rosenknoppstapeter. Ea tror inte på det, men hon älskar när Rosali hittar på. Men talar Rosali sanning denna gång?
 
 
Det var jättekul att läsa Rosali-böckerna som vuxen. Hade bara läst ”Ingen är som Rosali” när jag  var 8 år. Det finns så mycket mellan raderna i dessa böcker. Hur Rosali är spansk och retad av andra för att hon är mörk. Hur hon hamnar ta mycket ansvar i sin familj då pappan är sjöman och de är många syskon. Rosali fantiserar sig bort från verkligheten och Ea älskar det. Ea har en överbeskyddande mamma och Rosali känns som frihet för henne. Man vet aldrig när Rosali talar sanning och när hon hittar på. Det är något som är så otroligt mysigt med dessa böcker, speciellt i ”Ingen är som Rosali” får man en riktig sommarlovskänsla. Gillade slutet med Rosalis hus.

Temaläsning:
 
Betyg för alla tre:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *