Den högkänsliga människan – Elaine N. Aron

 
Titel: Den högkänsliga människan
Författare: Elaine N. Aron
Språk: Svenska
Sidantal: 328
Förlag: Egia förlag
Format: Inbunden
Utgiven: 2013
Handling: ”Högkänsliga personer har ett nervsystem som är känsligare än hos genomsnittet. De lägger märke till många subtila detaljer i omgivningen och bearbetar dem djupt i sitt inre. På grund av denna stora mottaglighet blir de lätt överstimulerade och behöver ofta dra sig undan, något som kan leda till att andra uppfattar dem som tillbakadragna eller blyga. Men de är också ofta intuitiva, kreativa, djupsinniga och medkännande. De ser saker som andra missar och fattar väl genomtänkta beslut.

Elaine N. Aron, klinisk psykolog, forskare och själv högkänslig, menar att både omgivningen och de högkänsliga själva borde fokusera mer på allt de har att erbjuda. Hon visar här hur du kan identifiera detta personlighetsdrag hos dig själv och göra det bästa av det i olika vardagssituationer. Utifrån omfattande forskning och hundratals intervjuer visas du vägen till ökad förståelse, bättre självkänsla och ett rikare liv.

I boken hittar du bland annat:

– självbedömningstester som hjälper dig att identifiera de områden där du är högkänslig
– tips på hur du i ett positivt ljus kan rama in dina erfarenheter från det förflutna och därigenom nå större självkänsla
– insikter om hur högkänslighet påverkar både arbetsliv och personliga förhållanden
– tips på hur du kan hantera överstimulering
– information om medicinering och när man behöver söka hjälp
– tekniker för att berika själ och ande

Den högkänsliga människan vänder sig till den högkänsliga läsaren, men den är lika mycket skriven för den som vill förstå en högkänslig person, vare sig det är som vän, familjemedlem, rådgivare, arbetsgivare, lärare eller sjukvårdspersonal. Den svenska utgåvan är reviderad och uppdaterad med den senaste forskningen.”

 
 
Det var länge sedan jag läste en faktabok, denna gång inom psykologi. Denna bok gjorde mig väldigt nyfiken, då jag länge vetat att jag själv är en högkänslig person. När jag läste boken kände jag igen mig i det mesta, det var en lättnad att veta att någon förstår en. Om du undrar om du kanske är högkänslig finns det tester som kan visa det, t.ex den här. HSP är ingen ”modefluga” utan ett helt riktigt personlighetsdrag. Det gör inte människan bättre eller sämre, utan alla är olika helt enkelt. Jag tror att bland oss boknördar finns en hel del högkänsliga personer, som inte vet vad det är.
 
Måste dela med mig av ett stycke i boken (sid. 222) som jag tycker beskrev detta så bra, det är en sak som jag gång på gång råkar ut för. Författaren berättar att hon, sin man och hennes son var på resa, med bil längs Rivieran mot Italien. Det hade vari bökigt och stökigt, med mycket trafik och ovisshet om vilket hotell de ens skulle bo på.
 
”När vi anlände till hotellrummet längtade jag bara efter att få vila och att få min son nerbäddad. På den tiden förstod jag inte att det här som något personlighetsdrag. Jag bara visste min son och jag behövde. Min man och våra vänner var hur som helst redo att besöka Monte Carlos kasinon. I likhet med många andra högkänsliga personer tycker jag inte om att spela. Fast det lät ändå glamoröst. Men det fanns inte en chans att jag skulle orka gå med. Men kanske, om man kunde ordna någon barnvakt… Jag bara hatade tanken på att stanna kvar hemma.
 
Till slut stannade jag ändå kvar. Min son sov djpt, och jag låg vaken och kände mig ledsen, ensam och avundsjuk på de andra, och på högspänn eftersom jag var ensam på en främmande plats. När de andra kom tillbaka, glada i hågen förstås, underhöll de mig med roliga historier och kommentarer om att jag ”skulle varit där”. Jag hade inte följt med och inte heller sovit, och efteråt kunde jag fortfarande inte sova eftersom jag var upprörd över att jag inte hade sovit!
 
Jag önskar verkligen att jag då hade vetat det som jag vet nu. Överstimulering ersätts lätt av oro, ånger – vad som nu råkar vara aktuellt – och att lägga sig i sängen betyder inte att man kommer att sova; man kan vara alldeles för uppe i varv.”
 
Jag kan inte betygsätta denna bok, då den var till stor nytta för mig, men kanske inte för alla. Jag tycker iallafalld en var bra och tydlig. Vissa böcker blir väldigt tunglästa och har för mycket fackspråk, men inte dennna. Vissa saker var kanske onödiga och några delar lite småflummiga, men i övrigt intressant. Rekommenderar!

8 kommentar på “Den högkänsliga människan – Elaine N. Aron”

 • liza skriver:

  Jag tog testet och jo, jag fick resultatet högkänslig. Jag har alltid sett mig som väldigt emotionell och är ibland jobbigt empatisk. På ett sånt sätt att det inte känns hälsosamt för mig själv. Skräms lätt och gillar inte förändring. Blir jättesugen på den här boken!

  • Sandra skriver:

   EXAKT så är det för mig också! Hatar förändring och känner mig fort otrygg. Sen blir jag irriterad på mig själv att jag reagerar så igen….

 • liza skriver:

  Ja precis, man blir ju irriterad på sig själv då man märker att "nej nu gör jag det igen". Men ändå kan man inte låta bli att reagera så som man gör. Ett jättelöjligt exempel som jag stöter på nu och då är om jag planerat en hemmakväll med pojkvännen och så plötsligt har han lovat att vi ska träffas med våra närmsta vänner. Fast jag älskar att umgås med dem blir jag irriterad eftersom jag varit inställd på att sitta hemma. känns så löjligt.

  • Sandra skriver:

   E du säker att vi int e släkt? Jamen såndär är jag också 😀 Om planerna plötsligt ändras, fast det inte ens är något dåligt kan jag bli konstigt stressad för ingenting…

 • liza skriver:

  Haha, ja jag skulle kunna prata om det här hela dagen men kanske det får bli brevmaterial för framtiden istället 😀

 • Sara Elvira skriver:

  Jag har tidigare läst boken "Drunkna inte i dina känslor", vilken tar upp exakt samma ämne. Väldigt insiktsfull läsning må jag säga. Det är alltid skönt att få lite svar på sånt som man irriterar sig på och inte riktigt förstår hos sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *