Hon som blev kvar – Riley Sager

Titel: Hon som blev kvar
Författare: Riley Sager
Översättare: Carina Jansson
ISBN: 9789189829350
Sidantal: 490
Förlag
: Lavender Lit
Språk:
Svenska
Format:
Inbunden
Utgiven:
2024
Handling
: ”När familjen Hope brutalt mördas 1929 tror alla att sjuttonåriga Lenora Hope är den skyldiga, men polisen lyckas aldrig bevisa det. Lenora förnekar brottet och efter den dagen sätter hon aldrig mer sin fot utanför Hope’s End, herrgården på klippkanten där massakern skedde.Året är nu 1983 och vårdbiträdet Kit McDeere anländer till det förfallna Hope’s End för att ta hand om Lenora efter att hennes förra sköterska försvunnit mitt i natten. Den sjuttioåriga Lenora sitter i rullstol och kan inte längre prata efter att ha drabbats av flera slaganfall. För att kommunicera med Kit använder hon sig av en gammal skrivmaskin och en kväll skriver hon: ”Jag vill berätta allt för dig.”I takt med att Lenora skriver om händelserna som ledde fram till mordet på hennes familj blir det allt tydligare att det ligger mycket mer bakom än vad folk vet. Och snart börjar Kit misstänka att Lenora kanske inte berättar hela sanningen för henne, och att den till synes sköra gamla kvinnan egentligen är betydligt farligare än vad hon ger sken av ..”

Den här boken kallades ”popcornthriller” av förlaget (Lavender Lit) och boken har betygsatts ungefär 350 000 gånger på Goodreads. Det är med andra ord en riktig storsäljare. Jag tyckte handlingen lät intressant – en ung kvinna, Kit, som flyttar till ett gammalt, enormt, hus för att sköta om den omsusade Lenora. I det gamla huset sägs Lenora, som ung, mördat sin familj. Numera är hon inte förmögen att tala eller röra sig.

Kit har varit vårdare av äldre i många år, ändå har hon knappt varit mer än fem minuter med Lenora före hon fräckt börjar fråga om morden. Det är fullständigt oproffessionellt och framförallt osannolikt att en vårdare skulle göra så. Överlag beter sig karaktärerna fullständigt vanvettigt boken igenom. Kit är snabb att lägga fram skrivmaskinen och Lenora, som bara kan använda vänster hand, hinner ändå skriva stora mängder texter. Det vi sedan får reda på om Lenoras bakgrund är lika galet som allt som pågår i nutid – det är värre än The Bold and The Beautiful. Författaren vill så gärna blanda bort oss med alla trick som finns i soap opera-ärmen – vem hade ihop det med vem, vems barn var vems, vems bror/syster, pappor, mammor, graviditeter, äktenskap, älskare; kläm in allt du kan bara komma på. Dessutom finns det så många plotholes att det är obegripligt att ingen lektör ingripit. Jag kan tyvärr inte berätta mer än så pga spoilers, men det här var rena rama soppan.

Ett pluspoäng ska jag faktiskt ge den här boken (förutom den snygga formgivningen med färgade sidor); den var en bladvändare. På gott och ont kanske. Jag måste ju få reda på hur säcken skulle knytas ihop (och det gjorde den på det mest otrovärdiga sätt jag någonsin läst).

Betyg:


En kommentar

Läst i september 2024

Antal böcker sammanlagt: 10
Månadens bästa: Noveller – Shirley Jackson, Självbetraktelser – Marcus Aurelius, Svart som silver – Bruno K. Öijer
Månadens finaste omslag: Mortina ja hurja Halloween-yllätys Barbara Cantini
Kommentar: Den här månaden hade jag lite bättre läsflyt och dessutom tre fullpottar och två fyror. Jag visste såklart att Shirley Jacksons noveller skulle bli en av månadens favoriter, jag har läst flera av dem på engelska tidigare.
Självbetraktelser av Aurelius var omläsning och den var till och med bättre andra gången. Otroligt att tänka att människan var så lik på 100-talet som idag.
Svart som silver var en spontanläsning och jag hittade en ny favoritpoet i Bruno K. Öijer. Varje dikt gick att ta till sig.
Mannen i grå kostymen och Det Jakobstad ingen ville ha var båda två mycket bra böcker som överraskade mig positivt.
Lite besviken blev jag på senaste Om uträkning av omfång 4, som i mitt tycke blev repetativ och småtråkig trots Solvej Balles proffsiga språk.


0 Kommentarer