Visst vill vi komma i höststämning med den rätta höstläsningen? För mig ska höstiga böcker antingen utspela sig på hösten eller innehålla andra lite mörkare och ruggigare element. Jag tycker också om böcker som har något med naturens växlingar att göra (därav plockade jag med Walden på min lista).
Hösten är inte riktigt här än, men böckerna från förlagens höstutgivning börjar sakta med säkert utkomma. Det här är några utvalda böcker jag finner intressanta:
Titel: USA:s historia Författare: Lennart Pehrson ISBN: 9789175451596 Sidantal: 398 Förlag: Historiska media Språk: Svenska Format: Inbunden Utgiven: 2015 Handling: ”Ett modernt standardverk om USA:s historia!
Världens supermakt. Politiskt, militärt, ekonomiskt och kulturellt. De beslut som fattas i USA får omedelbart konsekvenser i Sverige och i övriga världen.
Journalisten och utrikeskorrespondenten Lennart Pehrson har under lång tid rapporterat från denna supermakt. Nu har han skrivit en bok som länge saknats på den svenska marknaden ett modernt och översiktligt standardverk om USA:s historia. I USA:s historia förs vi tillbaka till tiden för den amerikanska republikens födelse. Vad som följde var inte okomplicerat: demokratiska reformer, fördrivningen av ursprungsbefolkningen, kampen mot slaveriet, inbördeskriget, den moderna kapitalismen.
Lennart Pehrsons skildring följer den dramatiska och betydelsefulla utvecklingen, från USA:s självständighet och mer än två sekel framåt. Boken ger en viktig och klargörande bakgrund till utvecklingen i dagens USA.”
Jag har länge tänkt ta mig i kragen och bättra på mina kunskaper om USA, och den här passade verkligen perfekt till ändamålet. Lennart Pehrson är för mig som finlandssvensk ett obekant namn, men den matiga och informativa texten jag skumläste före jag lånade boken gav mig mersmak. Jag ville verkligen läsa om landets historia så maffigt som möjligt, utan vinklar. Jag har också planerat läsa Den vita stormen – rasismens historia och USA:s fall av Martin Gelin för att kunna förstå även den delen av historien.
USA:s historia:s styrka bygger på det faktabaserade, om än ibland lite torra, berättandet som i en jämn ström löper genom hela boken. Pehrson dröjer inte kvar länge vid enskilda händelser, vilket jag tycker är bra. För att förstå en lång historia börjar man med att få en bred helhetsuppfattning, och tid att stanna kvar vid enskilda företeelser finns inte. Däremot öppnar boken många möjligheter att ta reda på mera om det som läsaren fastnar (eller ska vi säga fasar) för, i mitt fall t.ex. rasismen och slaveriet.
Det blir i mitt tycke aningen stort, kanske för stort, fokus på presidenterna genom tiderna. Dock har presidenterna nästan alltid en nyckelroll i historien, särskilt med presidenter som besitter mycket makt. Jag överraskas mest av USA:s ”unga” historia, hur allting började på 1700-talet och hur stark tron på demokratin var. Tanken om den fria, fräscha staten som skulle vara motpolen till Europas tunga monarker, där blåblodiga styrde och ställde med järnhand, bara för att de var födda i rätt släktled. USA ville vara något nytt. Också överraskades jag av USA:s icke-vilja att blanda sig i världskonflikter eller överlag inte lägga näsan i blöt om det inte var absolut nödvändigt. USA var förstås inte på denna tid den stormakt den är idag, det fick fart i och med industrialismen. När pengar kommer in i bilden glöms de gamla värderingarna lätt och suget efter makt ökar. Det tror jag vi alla på ett eller annat sätt noterat även idag.
En läsvärd och mycket tankeväckande bok om ett land som ligger oss närmare än vi tänker på, inte på världskartan, men i vår kultur och i vårt tankesätt. Det är verkligen fascinerande att tänka att just USA blev den supermakt som den blev – tänk om det skulle varit ett helt annat land och vi alla inte skulle kunna just engelska? All populärkultur som ständigt finns omkring oss – vi reflekterar inte ens över att filmerna på bio nästan alltid är på engelska och att de är skapade i Hollywood. Vi har verkligen tagit till oss USA som vår fäder eller storebror, på gott och ont.
Antal böcker sammanlagt: 12 Månadens bästa: Done and dusted – Lyla Sage & USAs historia av Lennart Pehrson Månadens finaste omslag: Swift and saddled – Lyla Sage Kommentar: Det här var månaden då jag upptäckte en del hel nytt! Cowboy romance, USAs historia och riktigt gamla flickböcker (Flickorna på farmen). Jag har länge tänkt läsa om Nalle Lufs och det blev äntligen av, i form av högläsning här hemma. Cozy mystery, ett porträtt av de sista tanterna samt Tvilling-böcker. Jag har redan så många läsminnen. Överlag en bättre läsmånad än jag förväntat.