Den amerikanska högern: republikanernas revolution och USA:s framtid – Martin Gelin

Titel: Den amerikanska högern: republikanernas revolution och USA:s framtid – Martin Gelin
Författare: Martin Gelin
ISBN: 9789127135802
Sidantal: 486
Förlag
: Natur & Kultur
Språk:
Svenska
Format:
Pocket
Utgiven:
2012
Handling
: ”Inget politiskt parti har haft mer inflytande över världens riktning de senaste 50 åren än republikanerna i USA.

Den amerikanska högern är en reportagebok om USA:s konservativa rörelse.

När Barack Obama valdes till president 2008 trodde många att den konservativa epoken var över, men två år senare vann republikanerna en historisk seger i kongressvalet. Inför presidentvalet 2012 dominerar den upproriska högern den politiska debatten i USA. Hur bär republikanerna sig åt för att bibehålla makten? Varifrån kommer energin och kraften i den amerikanska högern?

Vad kommer att hända med USA om Mitt Romney blir president?

Det här är en bok som rör sig från maktens korridorer i Washington DC till vardagsrummen hos konservativa aktivister i södra Kalifornien. Vi får möta Tea Party-anhängare i USA:s fattigaste delstat, företrädare för den kristna högern, mäktiga lobbyister och mormoner i Utah alla de personer som utgör den amerikanska högern.

USA står inför enorma utmaningar på 2010-talet. Det här är berättelsen om hur republikanerna vill lösa dem.”

Det här var en bok jag ville läsa redan då den kom ut för dryga 10 år sedan men inte kom mig för då. Böcker om politik har inte i övrigt legat särskilt högt på min läslista, men med tanke på de senaste årens utveckling går det inte att blunda för högervågen som gått från USA och gett svallvågor även här i Europa. Martin Gelin gör ett fantastiskt jobb med att skildra både nutid och och dåtid i den amerikanska högern. Bland annat poängterar han om hur politiken på 1960-talet dokumenterats i USA. Vänstern är mycket väldokumenterad under 1960-talet, bland annat i samband med Vietnamkriget, studentrörelser osv. Det som inte dokumenterats lika väl är högerns 1960-tal, som var präglat av samma utbredda frustration över sakernas tillstånd. I många universitet fanns en utbredd högerrörelse som hittade sin ledare i republikanen Barry Goldwater. Han skrev ett passionerat manifest vid namn ”The Conscience of Conservative” och boken sålde 700 000 exemplar bara det första året. Goldwaters politik byggde på att staten för lättvindigt gett bidrag genom ”dåliga” statliga reformer och skapat ett bidragsberoende. Han gick så långt att han påstod att bidragsberoende tar den moraliska och fysiska styrkan från USA. Många menar att Goldwater inte sällan präglades av en fascistisk retorik. Ändå var han startskottet till en ny, konservativ rörelse.

Den unga högern lärde sig att makt korrumperar. Frihet, framför allt, det var deras motto. Staten skulle blanda sig så lite som möjligt med de enskilda medborgarna, alla skulle vara fria att bestämma över sig själva. Lite ironiskt känns det, med tanke på att det är just republikaner som t.ex. vill göra abort förbjudet och för att inte glömma ”Dont say gay”-lagen i Florida 2022.
Goldwater ställde upp i presidentvalet 1964 men gick på en brakförlust. Trots det hade hans idéer sått frön och grodde starkare än någonsin. Bland annat hade områden som Orange County i Californien drabbat av anti-kommunistisk feber och på gräsrotsnivå spred sig Goldwaters budskap och politik i rasande fart. Orange County var en villaförort den vita medelklassen och den snabba befolkningstillväxten där bidrog till att högern fick sitt fotfäste. Gelin poängterar att för varje gång högern förlorat i politiska val så har de återuppstått starkare och mer välorganiserade än någonsin. De som är mest konservativa är mest välorganiserade. Man kanske kan kalla det passion och livsstil, ofta med kristna anknytningar.

Snabbspola till 1980-talet och ingen kan väl missa skådspelaren, senare president, Ronald Reagan. Han var den preisdent som lyckades flytta USA åt ett mer konservativt håll, bland annat genom att ena den kristna högern med republikanernas Wall Street-falang. Nästan hälften av de som röstade Reagan till president sade att ”ledarskap” var den egenskap som avgjort vem de röstat på. Reagan lovade skapa jobb. Det lyckades han med, men skattesänkningarna ledde till enorma bugetunderskott. Reagan skyllde underskottet på demokraterna. Överlag var 1980-talet en blomstrande tid i många länder ekonomiskt, välfärden steg och det behövdes mer folk överallt. Skattesänkningarna har i många år debatterats att bara gynna de rikaste, ett argument som Reagan lyckades ducka p.g.a. den stigande välfärden. Många såg Reagan som en jobbskapare.

Reagan var givetvis, som Goldwater, emot statliga bidrag till medborgarna. Han gick så långt i sin retorik att han beskyllde en svart kvinna, Linda Taylor, för att vara ”welfare queen”. Det blev ett vida använt begrepp för de som ansågs bidragsfuska. Linda Taylor hade fuskat till sig bidrag, men inte i såna summor som Reagan sade. Reagan påstod i ett radioprogram att Taylor skulle ha fuskat till sig tillgångar på närmare en miljon dollar och tre bilar. Hon dömdes endast för att ha stulit 8000 dollar eftersom det inte fanns mera bevis. Få brydde sig om bevisen, Reagan hade lyckats med att få en frontfigur (givetvis en svart person) för bidragsfusket, vilket fick många amerikaner att hålla med om att bidragen var rena rama döden för staten. ”Welfare queen” var ett uttryck som stannade kvar även efter 1980-talet.

Som redan nämndes är de mest konservativa amerikanerna de mest välorganiserade. 2011 började republikanska aktivister ett mycket påkostat, välorganiserat och nationellt omfattande initiativ för att ”förhindra valfusk”. Det här är något som varit på tapeten även i presidentvalet 2020-21, då republikanerna anklagade valreslutatet för att vara fusk. I bräschen går den konservativa TV-kanalen Fox som kontinuerligt sprider sitt konservativa budskap. Rösträkningsföretaget Dominion hade stämt Fox News eftersom man menade att nyhetskanalen medvetet spritt falska uppgifter om att Dominions röstmaskiner var riggade så att Donald Trump skulle förlora röster i presidentvalet 2020. Prislappen för att sprida lögner går på 787,5 miljoner dollar. Den summan gick Fox News med på att betala rösträkningsföretaget Dominion för att slippa en flera veckor lång uppslitande rättegång (Svenska YLE). Det här startade dock redan 2011, då närmare fem miljoner röstberättigade fick svårare att delta i valet 2012 bl.a. genom att hårdare lagar för att få rösta gick igenom. Exempel på detta var att det i vissa delstater var förbjuder att rösta en viss söndag (då många svarta röstade med hjälp av anordnad busstransport efter kyrkbesök), krav på fotolegitimation och förkortande av datumperioder, för att nämna några saker. I Wisconsin krävde man statligt utfärdade ID-kort för att få rösta, samtidigt som man stängde en mängd av de körkortskontor som utfärdade dessa ID-kort i fattiga områden med många demokrater. Samtidigt förlängde man öppettiderna på dessa kontor i välbärgare, republikanska områden.

Mycket av det som har hänt under 2010- och 2020-talet hänger ihop med tidigare händelser i den konservativa högern. Många var upprörda när ”Roe vs Wade”, ett domslut som etablerade fri abort, upplöstes nyligen. Det är ingenting som skedde i all hast, redan 2011 hade presidentkandidaten Mitt Romney lovat att om han blir president så skulle han få den upplöst genom att tillsätta en konservativ domare till högsta domstolen som delade denna åsikt. Romney blev inte president, men Trump såg till att slutföra caset med just detta handligssätt. ”Roe vs Wade” som varit beslutet sedan 1974 upplöstes 2022. Idag sprids ”pro life”-rörelsen (emot aborter) snabbt i konservativa kretsar. Idag är abort förbjudet, eller snart förbjudet, i hela 13 delstater. Läs mera här.

Martin Gelin tog mig på en resa jag inte ens kunde föreställa mig. Det är fint att en såhär ingående bok om detta tema skrivits på svenska, alltså inte översatt. Jag anser att man förstår sin omvärld bättre när man ser saker ur en historisk synvinkel. Jag gillar de enskilda porträtten i boken där Gelin intervjuar högersinnade personer på t.ex. landsbygden. Han lyckas med att framställa fakta utan att agera pekpinne. Även om jag många gånger skakat på huvudet och suckat så skriver Gelin proffsigt med en neutral ton. Det är viktigt i den här typen av böcker. Jag hade ändå kunnat tunna ut vissa kapitel en aning, t.ex. Mitt Romneys historia var inte särskilt intressant för mig men jag förstår att han var väldigt relevant när boken skrevs. Läs!

Betyg:


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *