Titel: Pages & Co – Tilly and the Bookwanderers
Författare: Anna James
ISBN: 9780008229870
Sidantal: 400
Förlag: HarperCollins
Språk: Engelska
Format: Pocket
Utgiven: 2019
Handling: ”Eleven year-old Tilly has lived above her grandparents’ bookshop ever since her mother disappeared shortly after she was born. Like the rest of her family, Tilly loves nothing more than to escape into the pages of her favourite stories.
One day Tilly realises that classic children’s characters are appearing in the shop through the magic of `book wandering’ – crossing over from the page into real life.
With the help of Anne of Green Gables and Alice in Wonderland. Tilly is determined to solve the mystery of what happened to her mother all those years ago, so she bravely steps into the unknown, unsure of what adventure lies ahead and what dangers she may face.”
Redan när man ser omslaget och baksidetexten så förstår man att det här är en bok för alla som älskar böcker och läsning. Min absoluta favoritkaraktär, Anne Shirley från Anne på Grönkulla, fanns med i berättelsen vilket jag älskade.
Tilly bor med hennes mormor och morfar som driver en bokhandel, Pages & Co. Hennes mamma har varit försvunnen sedan hon föddes och hennes pappa är död. Plötsligt får Tilly syn på karaktärer från sina älsklingsböcker inne i bokhandeln. Hon upptäcker att hon har en magisk förmåga att kunna besöka böckernas värld.
Det hela är dock inte så lätt, det finns regler som ska följas. Man kan inte kasta sig huvudstupa in i vilken bok som helst, dör man i berättelsen så dör man påriktigt. Tilly och hennes vän Oskar försöker hålla nyfikenheten i schack, samtidigt som de blir mitt i ett mysterium som de vill lösa, inne i böckernas värld.
Många verkar tokhylla den här boken, men för mig blev det en aning ljummet betyg. Det som drog ner betyget var mängden dialog. Jag föredrar att en berättelse byggs upp av miljöskildringar, tankar och känslor, istället för att karaktärer alltid pratar. Det gör karaktärerna lite endimensionella och svåra att ta till sig.
Författaren behöver förklara ganska mycket om hur bokvandring fungerar, vilket är förståeligt, men jag blev uttråkad av fakta-dumpningen. Ett annat problem är referenserna till klassiker. Målgruppen (9-12 år) har kanske inte läst Anne på Grönkulla, Alice i Underlandet, Skattkammarön, En liten prinsessa m.fl. Det fick mig att undra om målgruppen är rätt. Tyvärr kan den charmiga känslan att återse t.ex. Alice gå förlorad om du inte känner till de klassiska böckerna från tidigare. Eftersom jag var bekant med alla referenser tyckte jag att författaren gjorde ett väldigt bra jobb att porträttera dem.
Berättelsen hade inget djup, även om det var mysigt att läsa. Den gjorde inget större avtryck hos mig men jag kan ändå rekommendera den för 9-12-åringar som är tungviktare på läsning. Det finns två delar till i serien och den har nyss utkommit i svensk översättning.
Betyg:
Jag är nyfiken på den här. Den låter väldigt mysig 🙂